annonce
– Jeg fik drømmerollen
Skuespiller-Henrik-Brink-02-08-14.jpg
Foto: Kaj Bonne
Skuespiller Henrik Birch aktuel i Klumpfisken

-At spille helt er ikke en drøm for mig. Jeg vil helst spille den lidt skæve eksistens, forsikrer skuespiller Henrik Birch, der må siges at have fået sit ønske opfyldt, da han fik hovedrollen som fiskeren Kesse fra Hirtshals i den nye danske romantiske komedie, Klumpfisken.  Det er 57-årige Henrik Birchs første hovedrolle på film.

-Mange synes de har set mig før. Enten mener de, at vi har børn i samme børnehave, eller har fælles bekendte. De kender ikke mit navn, men de ved, de har set mig, men ikke hvor. Det har jeg det behageligt med og synes, det er godt at være anonym, indrømmer siger Henrik, efterfulgt at et stort grin.

Men vi har set ham mange steder både som politiker i de to store DR serier, Borgen og i Forbrydelsen, som den karismatiske indsatsleder Ole i TV3 serien Anna Pihl og i et hav af teaterroller. Men fra den 6. marts kan alle få lov til at opleve ham som vejrbidt fisker i Klumpfisken

Klingende vendelbomål

Og Klumpfisken har da også en helt særlig betydning for Henrik. For det første er han opvokset i Bjergby – 10 kilometer fra Hirtshals og så har han også spillet “Klumpfisken” på teatret af to omgange.

-Det er super dejligt at spille en rolle, jeg kender så godt i forvejen, siger Henrik på klingende vendelbomål –en dialekt han efterhånden mestre til fingerspidserne.

-Vi var tilflyttere. Far var skoleinspektør i Bjergby, så vi talte et ubestemmeligt rigsdansk derhjemme. Jeg forsøgte at tale vendelbomål, men det stoppede, da en god vens mor sagde: Du kan lige så godt holde op med det der. Det lyder ikke rigtigt alligevel. Jeg blev lidt ked af det, men hun mente bare, at jeg skulle være mig selv og ikke forsøge så hårdt, fortæller Henrik, der dog har sprogøre som gør, at han ikke har svært ved at finde tilbage til dialekten. Men da han skulle spille rollen på teatret, fik han en god ven til at indtale alle replikkerne på vendelbomål, så han var sikker på, at rollen ikke blev en karikatur.

Var ved at stoppe som skuespiller

-Jeg havde kun set en teaterforestilling, inden jeg kom ind på Statens Teaterskole. Jeg kom måske fra en kulturradikal familien, men i mange år var jeg “anti” alt, hvad der havde med kultur at gøre. Det var nok mest fordi, jeg ville tage afstand fra min mor, indrømmer Henrik, og tilføjer at den spæde interesse for at underholde opstod i femårs alderen.

-Jeg kan huske, at jeg havde snuppet en bondemands hat og forsøgte at efterligne ham. På den måde fandt jeg ud af, at jeg kunne få folk til at grine, fortæller Henrik, der fik lidt mere interesse for skuespil, da han kom på højskole som 16-årig og arbejdede med værkstedsteater.

Men der kom et tidspunkt, hvor Henrik Birch havde sit liv og sin metier oppe til revision.

-Da jeg havde været skuespiller i 10 år, overvejede jeg at stoppe. Jeg var simpelthen træt af det. Jeg tænkte, at jeg i stedet skulle blive psykolog eller dyreadfærdsforsker. Jeg interesserer mig meget for den slags, men det er jo i virkeligheden det samme jeg gør, som skuespiller. Jeg får lov til at se verden men andre menneskers øjne. Da jeg spillede politimand i Anna Pihl, følte jeg mig som en rigtig politimand, og når jeg så en betjent på gaden, så tænkte jeg: Der går jo en af gutterne – sådan har jeg det også, når jeg møder fiskerne i Hirtshals, fortæller Henrik, der i dag er glad for sit arbejde og for at have noget at lave i branchen.

Klumpfisken har været en lang vidunderlig rejse, også selv om jeg blev søsyg på kutteren og måtte kaste op ind imellem optagelserne. Der har været et fantastisk hold bag filmen. Klumpfisken har helt sikkert har været højdepunktet i min karriere og så har jeg lært en masse om bæredygtig fiskeri, at fiske med snorevåd og filetere rødspætter, siger Henrik og tilføjer, at han tror på, at filmen bliver en succes.

-Filmen har hjertevarme og så kan den samle mennesker, fastslår han.

 

Klumpfisken

45-årige Kesse er tredje generations fisker bosat i det vindblæste Hirtshals. Nye tider i fiskeriet lægger pres på fiskerne, og Kesse kæmper en desperat kamp for at holde hovedet oven vande og kreditorerne fra døren. Kesse tvinges ud i mere lyssky metoder, som bl.a. fører til mødet med den kvindelige havbiolog Gerd, (Susanne Storm) fra København. Trods deres åbenlyse forskelligheder forelsker de sig i hinanden og Kesse står pludselig over for det svære valg om, hvorvidt han skal fortsætte med at kæmpe for det liv, han kender så godt, eller starte på en frisk. Filmen har premiere den 6. marts og er instrueret og skrevet af Søren Balle.

 

Fakta:

Henrik Birch født i 1956 og opvokset i Nordjylland

Uddannet på Statens Teaterskole i 1979

Bor i Søborg

Gift og far til fire børn

Lige nu spiller han “Verdens Lykkeligste Folk på Folketeatret og marts/april spiller han rollen som prins Henrik i Kronprinsen og Danmark på Nørrebros Teater.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *

Top