Klar som vikar
Jobcenter-10-14.jpg
Foto: Foto: Kaj Bonne.
Nytænkning hjælper nydanskere i arbejde

Jobcenter Gladsaxe fik sidste år en god idé, og den er så god, at de har haft succes med at få nydanske ægtefælleforsørgede kvinder og mænd i job.

”Det er gået meget bedre, end vi forventede. Fire ud af de ni deltagere i første projektfase kom faktisk i faste jobs, fire fik vikarjobs og den sidste fik en praktikplads, ” fortæller Luise Riishede, der er teamleder på projektet ”Klar som Vikar”.

Projektet skal få de ægtefælleforsørgede nydanskere ud på arbejdsmarkedet, så de kan forsørge sig selv og blive gode rollemodeller for deres børn. Projektet giver deltagerne et fire ugers opkvalificerings og jobtræningskursus målrettet vikarbureauer.

”Der var nogle artikler i medierne sidste år, der fokuserede på, at vikarbureauer havde svært ved at rekruttere mennesker til vikarjobs. Så tænkte vi, at det måtte vi kunne udnytte på en positiv måde,”   fortæller Luise Riishede.

I slutningen af 2013 afsluttede Jobcenter Gladsaxe det første forløb med ni deltagere og den 24. februar i år startede andet forløb, med 11 deltagere, op.

 

Mangler samfundsforståelse

”Deltagernes største udfordring er, at de ikke kender de almene spilleregler på det danske arbejdsmarked. ”Kan jeg melde mig syg”, ”må jeg komme senere”, ”hvad er en kaffeklub”, ”hvordan foregår en jobsamtale” – og det er mange af de ting, der begrænser dem,”  fortæller Luise Riishede, der slår fast, at der er rigtig mange veluddannede ægtefælleforsørgede nydanskere i kommunen.

Jobcenter Gladsaxe gik i gang med at udvikle idéer til et helt projektforløb i starten af 2013.

Sajjad Ashgar blev projektkoordinator på projektet og har stået for det opkvalificeringsforløb, som ruster deltagerne til job enten via vikarbureauer eller andre virksomheder.

”Udover en masse viden, får de også selvtillid, ” fortæller Sajjad Ashgar. I projektet indgår for eksempel jobsamtaler som rollespil.

”Mange siger de ikke kan dansk. Men det handler mest om, at de ikke tør. Derfor skal de have en oplevelse af, at det går godt, når de prøver.”

Sajjad Ashgar har løbende individuelle samtaler med både vikarbureauerne og deltagerne. Han ruster deltagerne til at kunne håndtere de udfordringer, de står med efter kurset.

”Vi følger hele tiden op på deltagernes styrker og svagheder og finder ud af, hvad de har brug for. Også ved at spørge virksomhederne, hvordan det går.”

 

Flere projekter

Projektet henvender sig udelukkende til ægtefælleforsørgede mænd og kvinder mellem 25 og 50 år i Gladsaxe Kommune og det er både faglærte og ufaglærte ægtefælleforsørgede nydanskere der kan deltage i projektet.

I begge projektrunder har Jobcenteret sendt informationsbreve ud til cirka 120 ægtefælleforsørgede kvinder og mænd.

”Det sværeste har været at få folk til at komme til informationsmøderne. Når de først er her, så er de meget positive,” fortæller Luise Riishede, der regner med, at køre en tredje projektrunde til efteråret.

”Projektet er støtte af midler fra Arbejdsmarkedsstyrelsen, som udløber ved udgangen af 2014. De resultater vi har opnået foreløbig er virkelig gode,” fortæller Luise Riishede.

 

Anubha fik job efter projektet:

Anubha Sharma blev klar til det danske arbejdsmarked

 

Hvorfor meldte du dig til projektet?

Jeg var på barsel, og kunne se frem til ledighed bagefter. Jeg vidste ikke, hvad jeg skulle. Jeg fik et brev fra jobcenteret om projektet ”Klar Som Vikar” og syntes det lød interessant. Jeg ville gerne vide noget mere om de muligheder, jeg havde for at komme i arbejde. Jeg er åben og er ikke typen, der synes det behøver at knytte sig til min uddannelse.

Jeg så også projektet som en mulighed for at forbedre mit danske sprog. Jeg var jo meget hjemme og brugte ikke det danske sprog så meget.

 

Hvilket udbytte har du fået af projektet?

Jeg fik en fast stilling ret hurtigt efter. Jeg arbejder som oversætter og kontormedhjælper på Den Indiske Ambassade.

Hvis jeg ikke havde fået fast arbejde, ville jeg have prøvet vikarbureauerne.

Igennem projektet har lært en masse om CV´er og om at gå til jobsamtaler i Danmark.  Jeg har lært om tillid og troværdighed, og om hvordan jeg skulle præsentere mig selv. Det har givet mig en masse selvtillid.

 

Hvad synes du om projektet?

Jeg synes, det er et meget positivt projekt. Det giver nydanskere mulighed for at komme i job. Det er rigtig godt, at man går sammen med andre, og at kurset har fokus på så mange forskellige ting i forhold til det danske arbejdsmarked. Jeg fik også et netværk og snakker stadig med et par stykker af dem i dag. Jeg vil klart anbefale projektet til andre nydanskere. Det er meget bedre end at sidde derhjemme. Det øger chancen for at komme videre.

Jeg er også tilknyttet en mentor fra Foreningen Nydansker, som jeg bruger meget aktivt.

 

Fakta

Om Anubha Sharma

Alder: 31 år

Bor: I Søborg med mand og to børn

Familiesammenføring: Kom til Danmark i 2008

Uddannelse før DK: Kandidatgrad i matematik, suppleret med en læreruddannelse.

Erhvervserfaring før DK: Har undervist på en skole i Indien.

Uddannelse i DK: Sprogkurser i dansk og it.

Erhvervserfaring i DK: Ansat på Den Indiske Ambassade, har været i praktik tre måneder i Københavns Kommune, frivillig i en genbrugsbutik og underviser på en aftenskole i indisk madlavning.

 

 

 

 

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *

Top