Lis Smidsholm fylder 70 år
En radikal ildsjæl.

Lis Smidsholm blev født 23. marts 1944 i Poszan det det tyskbesatte Polen, hvor faderen var kornkøbmand, udstationeret af Dansk- Korn- og Foderstofhandel, som havde en filial i Danzig.

Moderen der var tyskfødt i Danzig, flygtede med børnene til Danmark, da Østfronten nærmede sig i 1944, mens faderen blev på sin post til det sidste. Der var fire børn i familien, hvor fødselaren voksede på på Bispebjerg oh tog realeksamen fra Grundtvigskolen i 1960. Siden havde Lis Smidsholm stillinger inden for erhvervslivet og læste samtidig til korrespondent.

I kampen for kvindens ligestilling/løn trivedes Lis ikke i kontormiljøet, hvor hun følte, at kvinder blev der trådt på.  Det førte hende til lærerseminarium, hvor hun tog lærereksamen i 1978. Herefter fulgte en række år, hvor hun underviste og var studievejleder på Voksenunderundervisningen (VUC) i Gladsaxe. I 1964 flyttede hun til Gladsaxe Kommune, hvor hun har haft forskellige adresser – i Kagsåkvarteret, i Bagsværd og nu i Mørkhøj ved den tidligere TV-by.

Politisk blev hun radikalt vakt i 1960-erne og fik adskillige tillidsposter i Det Radikale Venstre, hvilket kulminerede med valg til kommunalbestyrelsen i 1994, hvor hun sad som ene repræsentant for sit parti i 12 år. Blandt Lis Smidsholms mærkesager har været folkeoplysning, miljø og internationalt samarbejde – herunder flygtningepolitik.

I sit store hus på Nydamsvej i Bagsværd har ca. et halvt hundrede udenlandske studerende og uledsagede flygtningebørn fundet husly. På den kommunalpolitiske scene var det karakteristisk for den radikale Lis Smidsholm, at kunne samarbejde til begge sider.

 

Politiske tanker

”Mit hjerte sidder til venstre, men som social-liberal har jeg altid haft et godt og tillidsfuldt forhold til højrefløjen – den ”blå” side. Vi radikale hører til på midten. I valgkampen talte jeg varmt for oprettelsen af et Ungdomsråd – i lighed med det ”Seniorråd” vi allerede har.

Jeg går ind for bevarelse af Borgernes Hus i Søborg, og efter jeg er flyttet til Mørkhøj er det blevet klart for mig, at vi savner et samlingssted her i vores forsømte bydel. Her har jeg peget på den gamle filialskole på Mørkhøjvej senere kendt som Lundevang Skole. Bygningerne står tomme i øjeblikket, hvilket i sig selv er en skandale.  Her forestiller jeg mig, at vi kunne etablere et medborgerhus, hvor der er plads til Folkeoplysning, Bibliotek, foreningslivet og andre former for frivilligt arbejde og samvær.  Naturligvis også med en café. Alt sammen støttet af frivillige,” siger Lis Smidsholm.

 

De radikale fejrer deres kommunalpolitiske veteran ved en reception torsdag den 27. marts i

Kl.  16 – 18 i Borgernes Hus. Alle naturligvis er velkomne.

142-Lis-Smidsholm-portrait

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *

Top