Brevsamlingssted hos Carmen
Da den bymæssige bebyggelses tog fat i Søborg i 1900-tallets første tiår, skabte kommunikationen med omverdenen problemer.

Da den bymæssige bebyggelses tog fat i Søborg i 1900-tallets første tiår, skabte kommunikationen med omverdenen problemer.

Det gjaldt blandt andet en trafikforbindelse til hovedstaden og en postforbindelse. Nybyggerne følte sig lidt fortabte på det, der kaldtes ”Buddinge Mark”, ”Villabyen Søborg” – eller mindre smigrende ”Pengeløse Overdrev”.

Sporvognen kom i 1924 – og postforbindelsen i 1915, hvor der oprettedes et ”brevsamlingssted” på Søborg Hovedgade 76 i en statelig toetagers villa med det romantisk klingende navn ”Carmen”.

Her boede postkontrollør H.F. Hansen, som arbejdede i København, mens fruen bestyrede brevsamlingsstedet, som var en slags miniposthus på landet, indrettet i en privat bolig.

Mens postkontrolløren var på arbejde i København, passede konen Søborgs lille bravsamlingssted i dagligstuen, hvor samtlige postale sager kunne  ligge i en skrivebordsskuffe.

Posten blev hentet morgen og aften fra København L på Nørrebro og bragt til Søborg i enspænderkøretøj.

Dette arrangement fungerede fint indtil det nye posthus på hjørnet af Wergelands Alle blev taget i brug i 1922.

Ger delte man fra 1925 lokaler med ”Sparekassen for Kjøbenhavn og Omegn”, indtil Sparekassen (det senere SDS) fik sin egen ejendom på hjørnet af Vilh. Bergsøes Alle (Søborg Hovedgade 78) – nabo til Villa Carmen.

Sparekassens rødstensejendom ses endnu, mens lokalerne i stueetagen efter sparekassens tid er blevet brugt af forskellige – for tiden en skoforretning.

Villa Carmen fik en tilbygning i den oprindelige stil, en såkaldt ”Knast”, som der kom mange af ved de store villaer på Søborg Hovedgade. Her havde slagtermester Noer i mange år en forretning.

I slutningen af 1980-erne blev en stribe villaer med butikker revet ned og erstattet af etagebyggeriet”Hulegårdsparken” med ”China Garden” (på Carmens grund), Bristol Sport og BR-Legetøj.

Karmen

 ”Villa Carmen” fra 1911 med Søborgs første brevsamlingssted, der fungerede indtilm1922.
Ved siden af postkassen foran havelågen står to børn, hvoraf den ene er postkontrollør Hansens datter Grethe, mens moderen, der stod for det postale, anes i vinduet.
Fotoet er fra 1916.

 

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *

Top