Innovation på skemaet
nørreg2.jpg
Gruppen her præsenterede løsninger på bedre håndhygiejne for hospitalets patienter. Automatiske døre, fladskærme med film og tale om bakterier og nudging var nogle af de innovative forslag Foto: Mette Røhrmann Bau
Nørre G elever gav Herlev Hospital nye løsninger

26 elever fra 3g på Nørre Gymnasium fremlagde i sidste uge deres bud på innovative løsninger til Herlev Hospital. Hospitalet havde inviteret eleverne til at deltage i et projekt om fremtidens hospital.

”Det er første gang, vi kører sådan et projekt. Det er et eksperiment, hvor vi forsøger at få næste generations perspektiv på vores udfordringer. Idéen kom fra en sygeplejerske, der tænkte, at vi skulle prøve at få input fra elever,” fortalte Kurt Petersen, seniorkonsulent i bygge og teknikafdelingen samt faglig sekretær i innovationsudvalget på Herlev Hospital. Hospitalet arbejder med innovation for hele tiden at blive mere nytænkende og indarbejde nye initiativer.

 

Innovation og feltarbejde

Forløbet har varet tre undervisningsdage fordelt over flere måneder med gruppearbejde og refleksion mellem undervisningsdagene. Det har været de to fag biologi og psykologi, som eleverne har skulle anvende, og hele processen er blevet styret af to innovationskonsulenter fra Region Hovedstaden.

På første undervisningsdag blev eleverne præsenteret for sundhedsvæsenets udfordringer. De fik undervisning i innovationsprocesser og metoder og mødte fagpersoner fra forskellige hospitalsafdelinger. På anden undervisningsdag var eleverne rundt på forskellige hospitalsafdelinger og lave feltarbejde. Eleverne skulle selv finde deres problemområde ud fra interviews og observationer. Grupperne endte blandt andet med at arbejde med håndhygiejne, aktivitetsmuligheder og indretningsmuligheder.

På den tredje dag, i sidste uge, skulle eleverne så præsentere løsningsmodeller på de forskellige udfordringer. Præsentationen forgik på Herlev Hospital med et dommerpanel bestående af repræsentanter fra hospitalsledelsen, uddannelseschefen fra Nørre G samt repræsentanter fra de enkelte afdelinger. Alle elever fik mulighed for at gennemgå deres projekt samt løsninger.

 

Alle deltagere var imponerede

”Jeg er imponeret. Jeg synes eleverne har løst opgaven flot. De har arbejdet innovativt og har specielt taget patienternes fokus, som var noget af det, vi håbede på,” fortalte Anne Gram, vicedirektør på Herlev Hospital samt formand for innovationsudvalget.

Eleverne var positive overfor projektet og havde kun rosende ord.

”Det har været virkelig spændende at arbejde på den her måde. Det er første gang, vi arbejder med vores metoder i det virkelige liv, og det giver så meget mening,” fortalte Malene Schousboe fra 3Z på Nørre G. Og gruppemakkeren Christine Friedlænder var enig:

”Det er meget bedre end tavleundervisning, hvor vi altid ved, hvad målet er. I det her projekt er vi blevet udfordret på en helt anden måde. Der har ikke været forkerte svar. Vi har skulle udvikle nogle ting og det har krævet et helt anderledes samarbejde.”

Begge elever havde gerne set flere af den slags projekter i løbet af gymnasietiden.

”Nu skal vi evaluere forløbet. Men der er gode muligheder for, at vi gentager successen og måske tænker vi også på, at få inddraget gymnasielever helt ned fra 1g,” fortalte Else Momme, udviklingskonsulent på Herlev Hospital.

 

 

Det sagde lærerne fra Nørre G:

Dorte Gedde, biologilærer og Jette Hannibal, psykologilærer var henrykte over forløbet:

”Det har været et utrolig spændende projekt for eleverne. Det har været sjovt og så er eleverne også stolte over at have været med. Vores elever var ikke blevet undervist innovation som en del af pensum, hvis ikke Herlev Hospital havde lavet det her projekt. Og innovation er noget, der bliver mere og mere fokus på ude i samfundet, så det er med garanti givende for dem.”

 

Fakta:

Eleverne fra Nørre G har arbejdet med konkrete og innovative løsninger inden for: 

  1. Forbedret håndhygiejne i et ambulatorium
  2. Patienternes aktivitet / træning i et ortopædkirurgisk sengeafsnit
  3. Aktivitetsmuligheder og Indretning af forhal til multiple patient og personale behov
  4. Indretning af en ungdomsvenlig afsnit i børneafdelingen (for 15 – 18 årige)
  5. Mobilisering af patienter i medicinsk afdeling

Alle løsninger blev præsenteret for et udvalg på Herlev Hospital.

 

 

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *

Top