Nydam i Bagsværd
En velhavende grosserer Hans Sommer erhvervede under første verdenskrig et stort areal ved Nydam i Bagsværd

En velhavende grosserer Hans Sommer erhvervede under første verdenskrig et stort areal ved Nydam i Bagsværd

Her opførte han i 1917 på nuværende adresse Skovalléen 29 en herregårdslignende ejendom. Den lå meget smukt på et lille næs ud i søen. Huset fik navnet ”Vesterled” og søen blev kaldt ”Sommer Søen”. Nu kaldes ejendommen Nydam og søen ligeså. Den store villa ses endnu, men er skæmmet af villaudstykningen og bebyggelse på begge sider.

Arkitekten Harald Nielsen har ladet fantasien spille, idet den trefløjede bygning i sit midterparti rummer en sekskantet hall mod vejen, og mod søen en ottekantet havestue.

Selve søen blev fredet i 1951, da man oplevede, at nye grundejere var tilbøjelige til at fylde godt på med byggeaffald o. lign., så sø arealet langsomt skrumpede ind. Derfor blev det fastslået, at alle forsøg på at ændre søens tilstand ved opfyldning, eller ved afladning at sænke søens vandstand blev forbudt.

Oprindeligt var Nydam anlagt som fiskedam under Frederiksdal gods i 1600-tallet ved opstemning. Det var den initiativrige Dronning Sophie Amalie, der ejede Frederiksdal (gift med Christian d. Femte) der stod bag projektet, der nød godt af søens fiskerigdom.

En af de andre store villaer, som ses endnu, er villa ”Borgen”, der ligge lidt sydligere på Skovalleén 22. Det var også en velstående københavnsk forretningsmand, der – som en af de første – fik sommervilla her. Det var i 1906, hvor der var fri udsigt til søens og omgivelsernes herlighed.

Men da bebyggelsen tog til og ejeren G. Borgen-Nielsen frygtede at miste sin udsigt, købte han en stor bid af grunden overfor. Den var så stor, at den senere blev udparcelleret i fem villagrunde svarende til Skovalleén 17 – 25.

Arne-Hermann_17

Da dette dejlige hus med den endnu dejligere beliggenhed (Skovalleén 29) blev opført i 1917,
var Bagsværd ”langt ude på landet” for københavnerne. Bagsværd nær sø og skov blev et yndet sted
for den velbeslåede del af dem, til at slå sig ned for sommeren, ofte i huse, der som i tilfældet her
– var så tilpas rummelig at de senere kunne anvendes som helårsbeboelse.
Huset på dette foto med Nydam for enden af haven blev opført af den københavnske grosserer Hans Sommer.

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *

Top