Pas på trampolinen
Trampolin-02-16-14.jpg
Lova har været gennem et langt og smertefuld forløb, så hun har i dag fået respekt for trampoliner - det samme har hendes to brødre. Foto: Kaj Bonne
Det kan være et farligt legetøj

Men foråret kildende i næsen er det i mange familier også tid til at rykke tramplinerne fra redskabsskuret og ud på plænen.

Men samtidig er det også sæson for masser af trampolinulykker, som kræver besøg på skadestuen.

Hver år må mere en 7000 børn en tur på skadestuen, enten fordi de har brækket en arm eller fået mere alvorlige skader. I øjeblikket er to ud af syv henvendelser på skadestuen med skader fra trampliner gælder knoglebrud.

Overlæge fra UlykkesAnalyseGruppen ortopæd Lars Binderup forbinder også årstiden med masser af trampolinskader.

-Det er værst i forårsmånederne, hvor børnene kommer ud og lege. De hyppigste skader er ikke så alvorlige, men vi ser mange brækkede arme. De alvorligste ulykker er der, hvor albuen kommer til at sidde skævt, så det kræver en operation, siger Lars Binderup.

Selvom der er flere og flere der anskaffer sig trampoliner til haven, så mener Lars Binderup af antallet af skader ligger ret konstant.

-Jeg mener ikke, at børn skal afholdes fra at hoppe i trampolin. Der sker også cykelskader og rulleskøjte skader. Børn kommer altså til skade. Jeg har selv trampolin til mine børn og det giver god motion. Man skal bare tage sig nogle forholdsregler, fastslår Lars Binderup.

 

Så galt kan det gå!

Og alvorligt blev det for 8-årige Lova fra Søborg, der for et par ugers siden var med sin forældre og to brødre til middag hos nogle venner.

-Børnene rendte rundt og legede i haven, og pludselig kunne jeg høre et barn råbe. Jeg sagde: Er det Lova, der kalder? Pludselig kom der et kæmpe grådbrøl, og vi løb ud og så, at Lova lå uden for trampolinen. Hun kunne ikke bevæge armen, og jeg kunne se under hendes tynde bluse, at armen sad forkert, fortæller Lovas mor, Mette, der løb ud foran huset for at ringe 112.

Alarmcentralen kunne høre, Lova skrige i baggrunden, så derfor kom de med udrykning. Vi sad og holdt Lova, men rykkede vi bare en millimeter, så skreg hun af smerte. Da ambulancefolkene kom, blev hun fikseret i en luftboble, for at hendes arm ikke skulle bevæge sig, siger Mette, der er glad for, at hun ikke selv kørte Lova til Herlev Hospital.

-Bare et lille bump på vejen ville have gjort vanvittig ondt, tilføjer hun.

På skadestuen på Herlev Hospital blev Lovas arm røntgenfotograferet. Lægerne konstaterede, at det var et kompliceret brud. Begge underarmsknogler var hoppet ud på den anden side af overarmsknoglen, og nederste del af overarmsknoglen var brækket. Lova blev CT- scannet, så lægerne kunne se, hvor slemt det stod til. Hun skulle faste, og operationen blev skemalagt til næste dag.

-Der er tusindevis af tanker, der flyver igennem hovedet på en som forældre. Det er frustrerende, at man ikke kan hjælpe sit barn. Jeg sad og blev rasende på mig selv over, at jeg ikke havde givet mine børn besked om, hvad de måtte på andre folks trampoliner. For det kunne jo havde været undgået. Hjemme har vi selv klare regler for, hvor mange man må være på trampolinen, men det kan man jo ikke så nemt styre, når børnene er hos andre. Selv har vi vredet dankortet en ekstra gang for at få den ypperligste mode. En model hvor vi ved, at sikkerheden er i orden, fortæller Mette, der af lægerne har fået at vide, at der kan være en risiko for, at bruddet på sigt vil påvirke væksten af Lovas arm, fordi det lå på et kompliceret sted. Armen var skåret op fra armhulen og hele vejen ned.

-Heldigvis var det ikke hovedet. Vi må fokusere på det positive, siger Mette, der efter ulykken har indført nye trampolinregler. Lovas to brødre Linus på 12 år og Lui på 5 år fik også en forskrækkelse for livet. Oplevelsen sidder dybt i dem og ikke mindst, at de har set deres søster i et smertehelvede.

Nu to uger efter ulykken er Lova så småt ved at finde sit gamle selv og gode humør frem. Men det har været en smertefuld proces med masser af piller og manglende nattesøvn. Der kommer også til at gå et godt stykke tid inden, hun kan løbe rundt med sine kammerater i skolegården og spille bold.

Indtil videre bliver det finmotorikken, der skal arbejdes med. Så indendørsaktivitet med klaverspil og skrivning er det bedste for Lova.

En ting er Lova blevet bevidst om, hvad angår trampoliner.

-Jeg vil nok være lidt bange for at hoppe i trampolin og falde igen. Men det er sikkert, at jeg kun vil hoppe i trampolin alene, og der skal være sikkerhedsnet, fastslår hun.

 

 

BOKS

Børneulykkesfonden, Sikkerhedsstyrelsen og Forbrugerrådet Tænk har samarbejdet om kampagnen ”Hop med hovedet”, der skal bringe gode trampolinvaner ud til danske børn og voksne. Derfor har de tilvejebragt disse fem sikkerhedsråd.

Det er sikrest at hoppe en ad gangen. Hvis flere vil hoppe samtidig, så sørg for, at det er børn af samme højde og vægt.

Trampoliner bør altid være forsynet med sikkerhedsnet, så det ikke ved et uheld kan lade sig gøre at hoppe ud over kanten.

Saltomortaler og kolbøtter er sjove, men de kan give skader på nakke og ryg, hvis man lander forkert. Derfor lyder opfordringen, at man aldrig bør slå saltomortaler.

Når børn op til seks år hopper på trampolinen, bør der være en voksen sammen med dem. Små børn har svært ved at styre bevægelserne og landingerne på trampolinen, og de er også mest udsat for knoglebrud og andre skader.

Forældrene bør før det første hop tjekke, at trampolinen er sikkerhedsmæssigt i orden. Den skal også have et jævnligt sikkerhedstjek både af dugen, sikkerhedsnettet, samlingerne og underlaget.

 

 

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *

Top