Landsbyskolen i Buddinge
Arnes-Hjørne_21.jpg
Bulldozerne er begyndt at æde løs af den gamle Buddinge skole. De fik det sidste ord Foto: Foto 1995.
/ I Gladsaxe Sogneråd kneb det med fornemmelsen for, hvilken vej udviklingen gik. I århundreder havde man levet sit stille liv i de fire landsbyer, Gladsaxe, Buddinge, Mørkhøj og Bagsværd.

I Gladsaxe Sogneråd kneb det med fornemmelsen for, hvilken vej udviklingen gik. I århundreder havde man levet sit stille liv i de fire landsbyer, Gladsaxe, Buddinge, Mørkhøj og Bagsværd.

Men i slutningen af 1800’tallet kom der gang i industrialiseringen, hvilket bl. a. medførte en eksplosiv tilvandring fra provinsen og landdistrikterne til Hovedstaden. Men det mente man ikke ville berøre vor kommune. Så da man skulle bygge en ny skole i Buddinge, fulgte man et koncept udarbejdet af den anerkendte arkitekt Chr. Thuesen i 1892.

Det var statslige mønstertegninger, som både imødekom pædagogiske og skolehygiejniske krav, med bl.a. store vinduespartier, faglokaler og gymnastiksale. Den ”nye landsbyskole i Buddinge blev indviet  21. november 1901. Og det var samme år som de store villaudstykninger gik i gang i Søborg langs Hovedgaden fra Dyssegårdsvej – Søborghus Allé og udefter. Og så kan det næppe undre, at de mange nybyggere på villavejene formerede sig- og at den nye landsbyskole hurtigt viste sig aldeles utilstrækkelig.

Man tog derfor fat i 1908 med en Søborg skole, som ligger der endnu på Hovedgaden, men til- og ombygget gennem årene. Den gamle landsbyskole fungerede en tid som halvt kommunekontor og halvt småbørnsskole. Der var kommunal administration i hele bygningen 1919 – 1937, hvor første etape af det nuværende Rådhus stod færdigt.

Adressen var Kontorvej – nu Rådhus Allé. Skolen fortsatte som teknisk forvaltning. Men da den nyeste rådhusudvidelse blev planlagt i 1980’erne tog vi i Gladsaxe Miljøforening sagen op og foreslog, at man skånede den næsten 100 år gamle landsbyskole.

Borgmester Tove Smidth svarede positivt i brev af 18. oktober, hvor det bl.a. hed:

”Jeg kan fortælle dig, at det af programmaterialet, som er lagt til grund for udskrivningen af konkurrencen om rådhustilbygningen, fremgår, at der ikke må ske indgreb i det gamle rådhus, og at det i øvrigt forudsættes, at tilbygningerne fjernes, således at bygningen med tiden kan komme til at fremstå i sin oprindelige skikkelse. ”

Det lød jo lovende—Men i 1995 tog bulldozerne over, og de fik det sidste ord i den historieløse kommune.

 

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *

Top