annonce
Ud af ensomheden
Psykisk-Sårbare-20-14.jpg
Eva Zeuthen og Gry Høeg Nielsen håber, at borgere vil melde sig som mentorer for at støtte psykisk sårbare. Foto: kaj Bonne
Nyt projekt for psykisk sårbare i Gladsaxe

I trænings- og aktivitetshuset for psykisk sårbare, Carlshuse, er de glade. I november sidste år modtog de penge fra Socialstyrelsen til et nyt projekt for psykisk sårbare i Gladsaxe. Overordnet hedder projektet Rejsen ind i inklusionssamfundet´.

Projektet varetages af Gladsaxe Kommunes psykosociale område.  Carlshuse laver det i samarbejde med SIND Gladsaxe. Hele formålet med projektet er at få psykisk sårbare mennesker ud af den ensomhed og isolation, der typisk følger med psykisk sygdom.

”Vi ved, at folk med psykisk sygdom ofte ryger lidt ud af samfundet. Psykisk sygdom er stadig noget farligt og ukendt for mange, og den stigmatisering, der er forbundet med at være psykisk syg, gør noget dårligt ved folks identitet. De trækker sig, bliver usikre og føler og mindre værd, ” fortæller Eva Zeuthen, projektkoordinator på det nye projekt i Carlshuse.

”Der er brug for projekter, der fokuserer på de følgevirkninger, der er ved psykisk sygdom. Folk bliver for eksempel ekskluderet eller ensomme. Og det er både usundt og farligt. Forskning viser, at folk lever længere, hvis de har et godt netværk. Det er vigtigere end motion i forhold til levealder. ”

Det bakker udviklingskonsulent Louise Hostrup Lanstorp op om.

”Mange psykisk sårbare oplever både angst og depression. Og alene de ting er medvirkende til, at det er svært at møde andre. Kontakten til omverdenen ryger, og det er ikke altid den kommer tilbage af sig selv igen efterfølgende. Vennerne ringer lige pludselig ikke mere. ”

 

Aktiviteterne når bredt ud

En projektgruppe har siden sidste efterår lavet projektbeskrivelse og planer, og det er nu projektet ruller fra start. Projektet er bredt, men går som udgangspunkt ud på at Carlshuse og SIND Gladsaxe samarbejder om at lave aktiviteter, der kan hjælpe og inkludere psykisk sårbare personer i lokalsamfundet.

Den første aktivitet, der starter op, er en mentorordning, hvor folk, der selv har erfaringer med at være psykisk sårbar, kan hjælpe andre. Derudover bliver der etableret en ordning med besøgsvenner samt lokale projekter i både Værebroparken og det nye ungehus i Gladsaxe.

Og der brug for de nye aktiviteter. Udviklingskonsulent Louise Hostrup Lanstorp fortæller at Carlshuse har 250 borgere med psykiske problemer tilknyttet. Og baseret på statistik mener hun, at der er omkring 500 mennesker i Gladsaxe, der kunne have gavn af projektet.

”Målgruppen er psykisk sårbare. Det betyder ikke, at man skal have en diagnose eller have været indlagt. Det kan bare betyde, at man har det svært og måske har oplevet depression eller angst, ” fortæller udviklingskonsulent Louise Hostrup Lanstorp.

 

Glemte ressourcer

”Jeg håber projektet kaster en masse af sig. Når finansieringen af projektet slutter om tre år, så håber jeg, at vi har etableret bæredygtige initiativer, der fortsætter. Jeg håber, at der er mere forståelse for, hvad det vil sige at være psykisk sårbar, og jeg håber psykisk sårbare ved, hvad de har af muligheder i Gladsaxe, ” fortæller Eva Zeuthen, projektkoordinator på Carlshuse.

”Psykisk sårbare er en glemt ressource i vores samfund. Det er lidt enten eller. Hvis folk ikke kan arbejde 37 timer, bliver de hurtigt dømt ude, men de har jo masser af viden og ressourcer, der kan bruges. De ting skal vi have i spil, ” fortæller Eva Zeuthen.

Projektet på Carlshuse er et ud af 15 projekter over hele landet. Projekterne har fået penge fra Socialstyrelsen med det formål at afhjælpe ensomhed hos psykisk sårbare.

 

Vil du være mentor?

20. maj starter det første mentorkursus hos Carlshuse. Her får du i løbet af to kurser en afklaring af, hvor du selv er i dit forløb og hvilke ressourcer du har til at hjælpe andre, der står i en situation, der ligner den du selv er eller har været i. Det, at være mentor handler om at hjælpe andre med den viden du har. Du skal ikke kunne noget bestemt. Som mentor vil du løbende være tilknyttet et netværk, og du vil løbende få supervision.

Ring til projektkoordinator Eva Zeuthen på 39573418, hvis du vil høre mere om mentorforløbet.

Om Carlshuse:
Carlshuse er et trænings- og aktivitetshus for psykisk sårbare i Gladsaxe Kommune. Det ligger på Carl Blochs Allé 7-9 i Søborg. I Carlshuse er der både værksted, café og dagligstuer. Her kan folk snakke med andre eller deltage i aktiviteter. Der kommer mellem 35 og 40 brugere dagligt, men der er omkring 250 tilknyttet huset.

 

 

 

 

 

 

 

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *

Top