Det blå gastårn
Da Gladsaxe Kommune i de første tiår af 1900-tallet udviklede sig fra et landbrugssamfund til et bysamfund, var der mange problemer, der skulle løses. Blandt andet forsyning med vand, elektricitet og gas.

Da Gladsaxe Kommune i de første tiår af 1900-tallet udviklede sig fra et landbrugssamfund til et bysamfund, var der mange problemer, der skulle løses. Blandt andet forsyning med vand, elektricitet og gas.

I bondesamfundet havde man klaret sig med tællelys, petroleumslamper, komfur og en brønd. Men det gik jo ikke i store parcel- og etagehuse. Vand klarede Gladsaxe Kommune selv, men med el og gas måtte man gå udensogns.

Gladsaxe gik til Strandvejsgasværket, der var stiftet i 1893, og lå som direkte nabo til Tuborg ved Tuborg Havn. Der blev truffet en aftale i 1921, og de første gasblus og gaslamper blev tændt i Gladsaxe Kommune  26. november 1921. I overenskomsten stod der bl.a., at prisen i Gladsaxe skulle fastsættes til to øre over den pris, brugerne i Gentofte skulle betale!

Efterhånden som forbruget steg, blev der behov for en gasbeholder i vor kommune. Det resulterede i, at der i 1951 opførtes et lyseblåt ”gastårn”, der fik adresse på Sydmarken 45. Med sin højde på 80 meter, diameter på 45 meter og beliggenhed lige op til Hareskovmotorvejen var gastårnet et markant indslag i bybilledet i Mørkhøj i perioden 1951-1986.                             Oprindeligt var der tale om kulgas, hvorfor Strandvejs-gasværket også solgte koks til forbrugerne. Men det var slut med kulgassen i 1983, og så blev det blå gastårn overflødigt.

Der var mange planer, da gastårnet blev revet ned i 1986, og den store grund blev ledig. Bland andet havde det nye naturgasselskab HNG planer om et større administrationscenter og et ”Gassens Hus”.

Det viste sig hurtigt, at grunden var stærkt forurenet med tjære, og på den baggrund lød det overraskende midt i 1990-erne at det tyske byggefirma Bauhaus havde planer om et gigantisk byggemarked med havecenter på beholdergrunden.

Til slut endte det med, at det store ingeniørfirma Højgård og Schultz overtog grunden og byggede en markant administrationsbygning på stedet.

Arnes-hjørne_25

Gastårnet i Mørkhøj set fra luften i 1954. Tværs over fotoet ses den nye omlagte og udrettede Mørkhøjvej, som nu kaldes Gladsaxe Møllevej. Resterne af den gamle bygade ses midt i billedet (”gamle”) mellem Sydmarken og Vandtårnsvej. Den blev nedlagt kort efter. Midtfor til højre ses Mørkhøjgårdsvej skjult bag store træer. Og i nederste venstre hjørne ses lidt af kolonihaveforeningen ”Mosehøj”.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *

Top