annonce
Fransk succes for Søborg-forfatter
Birgitte-Lorentzen-25-14.jpg
Birgitte Lorentzen lader sig ofte inspirere af sine døtres liv. Foto: Foto: Kaj Bonne.
Dansk ungdomsroman hitter i Frankrig

Forfatteren Birgitte Lorentzen har netop fået sin seneste roman leveret til hoveddøren i sit hus i Søborg. Papkasser fyldt med ungdomsromanen Hypnosia tårner sig op på spisebordet. Der roder stilfuldt, og man fornemmer den kreative aktivitet inden for hjemmets fire vægge. Men junisolen skinner, og Birgitte Lorentzen byder på en café latte i baghaven.

Hun nipper til kaffen under den store parasol og konstaterer med et tilfreds udtryk i øjnene: ”Jeg er helt færdig, når jeg har gjort en bog færdig.”

Som freelance-journalist og forfatter kender hun dog konditionerne: der skal leveres bogstaver, hvis man vil overleve i branchen. Og Birgitte Lorentzen har de seneste fire år skrevet mange bogstaver. Ikke mindre end fem bøger er det blevet til, heraf den anmelderroste biografi ”Gamle Hansen” om bokseren Jørgen Hansen.

Dog er det på den skønlitterære front, at Birgitte Lorentzen har høstet hæder fra en uventet kant. Den franske oversættelse af hendes debutroman Cykose er nomineret til den prestigefyldte litterære pris, Le Prix des Incorruptibles. Senere på året skal skoleelever fra 7.000 franske skoler kåre en vinder blandt blot seks udvalgte romaner. Cykose, der har fået den franske titel À la folie, udmærker sig ved at være den første danske roman, der er nomineret til prisen.

For fire år siden udkom Cykose på Gyldendal som første bog i ungdomstrilogien om gymnasiasterne Mads og Lulu. I 2011 udkom andet bind i trilogien, Insania. Birgitte Lorentzens franske forlag Bayard Jeunesse har allerede besluttet, at oversættelsen med titlen L’ile intredit udsendes til august, fordi oversættelsen af Cykose har imponeret med et salg på 8.500 eksemplarer. Hypnosia skal også udkomme på fransk.

”Franskmændene er begejstrerede for danske TV-serier, og mit franske forlag ser lidt af samme tone i mine bøger,” siger Birgitte Lorentzen.

 

Roman gemmes i skuffen

Birgitte Lorentzens første skønlitterære forsøg ligger stadig gemt i skuffen: ”Jeg deltog i en romankonkurrence udskrevet af Aschehoug, men ingen af de indsendte manuskripter var åbenbart gode nok til udgivelse. Jeg bad om at få manuskriptet retur, men forsøgte ikke at få den udgivet. Måske er det meget godt, og jeg nøjes med at se mit forsøg som en øvelse. Heldigvis kom jeg i gang med at skrive skønlitterært igen. Jeg fik en finger i klemme i en dør, og det gav mig tid til at deltage i et kursus i fortælleteknik på Filmskolen.”

Birgitte Lorentzens ældste datter Maria, der i disse dage er ved at afslutte studentereksamen, læste ikke andet end Harry Potter, da hun var 13-14 år. Nu læser Maria i stedet mors bøger.

”Egentlig havde jeg aldrig forestillet mig, at jeg ville komme til at skrive ungdomsromaner, men Harry Potter-bøgerne gav mig ideen til at bruge gys som motor. Jeg har også i høj grad snyltet på mine døtre Maria og Mille og min mand Henrik, selv om det fiktive univers er langt fra det liv, vi lever til daglig. Jeg nøjes med at blive inspireret af mine børns hverdag og miljø og egne erfaringer. Lige nu regner jeg med at skulle til at skrive noget voksenlitteratur, men jeg vil da ikke udelukke, at jeg kan overtales til at skrive et fjerde bind i serien om Mads og Lulu,” siger Birgitte Lorentzen.

Ungdomsbøgerne er psykologiske gysere, der lægger sig i et spændingsfelt mellem overtro og realisme.

”Jeg har altid været fascineret af, hvad der sker i hovedet på os. Vores hjerner har mange mærkelige afkroge. Mads er måske psykisk syg, men det kan også være, at han bare tænker anderledes. Det er ikke til at sige. Jeg synes desværre, at vi har en tendens til at stille en diagnose, så snart en person stikker uden for normerne,” slutter Birgitte Lorentzen.

 

Fakta

Birgitte Lorentzen er født 1. oktober 1963.

Uddannet journalist fra Danmarks Journalisthøjskole 1995. Bachelor i film- og medievidenskab fra Københavns Universitet.

Gift med filmfotograf Henrik Kristensen, der har været medforfatter på den danske biografsucces Kartellet.

Mor til døtrene Maria og Mille.

Har udgivet fire romaner og en biografi om bokseren Jørgen ”Gamle” Hansen.

Er aktuel med ungdomsromanen Hypnosia, der udkom den 13. juni på forlaget bookbooks.

 

 

 

 

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *

Top