Herligt sommerliv i kolonihaven
yvonne.jpg
Somrene i kolonihaven Mosehøj er nogle af Yvonne Lunds bedste minder, så det var hyggeligt at gense den hvidmalede bro, da hun forleden var tilbage i Mosehøj. Foto: Kaj Bonne
Yvonne Lund elskede sin sommer i Mosehøj

Det var altid noget helt specielt, når Yvonne Lund, hendes to brødre og forældre gjorde klar til at rykke ud i kolonihaveforeningen Mosehøj i Mørkhøj hvert år til Kristi Himmelfart.

-Mine forældre havde i flere uger forinden været ude i huset for at gøre klar til, at vi rykkede derud. Der var både nymalet og tapetseret. Mor havde syet nye hynder til møblerne og gardiner til vinduerne, og alle havde fået nyt sengetøj på sengene. Det var altid en helt særlig dag, når vi pakkede alle vores ting sammen i lejligheden og læssede dem på flyttebilen og kørte mod Mørkhøj. Så begyndte sommeren. Mor sad hos chaufføren, og vi børn på ladet, mens far fulgte trop på sin motorcykel, fortæller lærer og forfatter Yvonne Lund, der netop har skrevet bogen ”Dengang i 50érne”, som er en barndomsfortælling om livet i Brønshøj, Bellahøj og Mørkhøj.

-Jeg har primært skrevet bogen, fordi jeg ikke kunne lade være. Dernæst ville jeg gerne fortælle historien til mine fire små børnebørn. De må gerne vide noget om, hvordan det var at være barn i 50érne. Dengang havde man ikke så meget legetøj. Jeg havde en lille kasse under min seng, og der i havde jeg ganske få ting. Dengang kunne man også få lov til at cykle til skole som 7-årig, uden det var farligt, husker Yvonne Lund.

Livet i i kolonihaven i Mørkhøj står helt lyslevende for Yvonne, som hun scenevant begiver sig på vej ud af de små stier for at vise sine forældres gamle sortmalede kolonihavehus. Her havde hendes far anlagt en have og lavet en lille dam med en hvidmalet bro. Den dag i dag står huset nydelig og friseret, som det gjorde i Yvonnes barndom.

-Der var altid masser af børn – altid nogen at lege med. Jeg husker især pinsemorgen. Det var en stor dag. Det var en tradition, at vi stod tidligt op. Jeg havde fået ny kjole, nyt undertøj og strømper og skoene var blevet kridtet hvide. Så tog min far harmonikaen og spillede op, mens både børn og voksne fulgte trop. Til sidst var alle beboerne samlet ved dansescenen, hvor der blev danset og drukket masser af kaffe og øl, bagefter var der pinsefrokost i næsten alle de små haver, fortæller Yvonne, der har nydt processen med at skrive sin barndomserindringer.

Fakta:

Yvonne Lund født 1945 i Brønshøj

Udannet lærer. Diplomuddannelse inden for læsning og læsevanskeligheder.

Forfatter til undervisningsmateriale og testmateriale samt fagbøger til lærere.

Holder foredrag om læsning og læsevanskeligheder.

Mor til to døtre og mormor til fire drenge

Gift og bor i Hareskov.

 

Dengang-i-50erne-03-19-14
Bogen er letlæselig og er en såkaldt crossover bog – en bog for både børn og voksne.
Foto: Kaj Bonne.

 

 

 

 

 

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *

Top