Kinesisk musik som terapi
Kinesisk-musik-02-24-14.jpg
Mo (t.v.) får undervisning på Gu Qin af Zhao Xiao Xia, mens Torben Sønnichsen lærer at spille på Er Hu af Zhang Guo Liang. Foto: Kaj Bonne.
Slemme problemer med piskesmældsskade lindres med utraditionelt instrument

Slemme problemer med piskesmældsskade lindres med utraditionelt instrument

For to år siden blev Mo Fra Jægergangen i Bagsværd påkørt af en bus inde ved Station 2 i København. Siden da har hendes liv i mange, mange timer været et mindre helvede. Hun har ikke kunnet arbejde siden ulykken, fordi hun fik en piskesmældsskade. Og hun er ofte meget træt.

Men nu er der kommet et stort lyspunkt i hendes liv.

Mo er begyndt at spille på det 3.000 år gamle kinesiske instrument Gu Qin – et syvstrenget strengeinstrument, der ligner en steelguitar (med lidt god vilje) og som lyder meget som en harpe.

Solidarisk har hendes mand Torben Sønnichsen så kastet sig over et andet kinesisk instrument – Er Hu – der ligner en meget, meget primitiv violin med bare to strenge.

-1. februar i år var vi til koncert inde i det gamle radiohus, hvor der blev holdt kinesisk nytår, og der spillede Zhao Xiao Xia på sin Gu Qin, og så tænkte jeg, at det ville jeg prøve, fortæller Mo, der måtte af med 15.000 kr. for instrumentet.

Noget anderledes var det for Torben Sønnichsen, der under et besøg i Kina for 12 år siden købte en Er Hu, fordi den ville se pæn ud på væggen hjemme i Bagsværd.

-Som barn spillede jeg på blokfløjte. Vi holdt til i et lokale på Hagavej, og vi nåede da at optræde inden i Odd Fellow Palæet, men så kom jeg fra det. Men jeg lærte en bunke musikalsk grundteknik, fortæller Torben Sønnichsen er efter få lektioner allerede nu kan spille Marken er mejet på sin Zen Hu.

-Den melodi er åbenbart kendt over hele kloden, fortæller han.

-Det svære består i at ramme tonerne rigtigt.

-Som barn i Kina satte mine forældre mig til at spille violin, men det sagde mig ikke rigtig noget, fortæller Mo .

-Nu er det så heldigt, at vi kan få privatundervisning af de kinesiske musiklærere, der er kommet til Danmark som led i en kulturel aftale med Det Kongelige Danske Musikkonservatorium. De kommer her i vores hus, og så skal vi øve en bunke ved siden af. Helst 30 minutter om dagen, siger Mo Ling, der kommer væk fra sit smertehelvede, når hun synker ind i musikken.

Under Gladsaxe Bladets besøg spiller Zhang Guo Liang på sin Er Hu, og han tryller den herligste musik ud af det tilsyneladende primitive instrument. En slags kinesisk blues går rent ind, og så får han instrumentet til at lyde som en violin i et andet nummer.

Zhao Xiao Xia spiller på sin Gu Qin, og hun veksler mellem det mildeste og blide udtryk til det kraftfulde. Der får Mo Ling noget at lære.

-Vi har været her siden oktober, og nu skal vi hjem, men så kommer der andre lærere, fortæller Zhao Xiao Xia, der lige som Zhang taler flot engelsk.

 

Kina

Kina er i særdeleshed en vigtig del af Det Kongelige Danske Musikkonservatoriums (DKDM) internationale relationer. Kinesisk musik og kultur anses som betydningsfuldt for fremtidens musikstuderende og udøvere. I 2012 blev Music Confucius Institute (MCI) etableret på DKDM i samarbejde med Central Conservatory of Music i Beijing, Kina. Målsætningen for instituttet er at udvikle og støtte interaktionen mellem klassisk vestlig musik og traditionel kinesisk musik.

 

 

 

 

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *

Top