Stolt instruktør
Bagsværd Amatør Scene rykker udendørs i Søborg

I år fejrer Bagsværd Amatør Scene (BAS) 60 års jubilæum, og i midten af juni slår teateret dørene op til deres sommerforestilling, der helt unikt bliver spillet i Telefonfabrikkens Atriumgård i Søborg. Birgit Holst er instruktør på stykket, og hendes historie på teatret går meget langt tilbage.

”Teaterlivet har givet mig mange gode minder. Det bliver fantastisk at opleve vores sommerforestilling i Søborg, det glæder jeg mig til, ” fortæller Birgit Holst.

 

Før Telefonfabrikken

”Bagsværd Amatør Scene er Gladsaxes ældste teater. Hele forhistorien er, at en præst tilbage i 1949 ønskede at samle penge ind til en ny kirke i Bagsværd. Han lavede et amatørteater, hvor entré indtægterne gik som tilskud til en ny kirke – Bagsværd Kirke, ” fortæller Birgit Holst.

Efterfølgende fandt nogle af teater-ildsjælene sammen og dannede Bagsværd Amatør Scene. Det er præcis 60 år siden i år.

”I starten havde teatret ikke fast sted at være, så alt foregik på skoler og rundt omkring i de små hjem, og det var først i 1969, at vi fik vores eget teater på en nedlagt maskinfabrik som kommunen stillede til rådighed. Der var vi indtil 2004, hvor maskinfabrikken blev revet ned, og vi flyttede til Telefonfabrikken, ” fortæller Birgit Holst.

 

Haft hver en rolle

”Jeg gik hjemme med to små drenge, da jeg var sidst i 20´erne og var faktisk ikke særlig udadvendt. Jeg tænkte, at jeg var nødt til at komme ud over rampen, og jeg blev medlem af Bagsværd Amatørscene, efter jeg havde været på et dramakursus, ” fortæller Birgit Holst, der hurtigt blev bidt af teatersporten.

”Jeg har spillet 28 forskellige roller igennem årene, og jeg har beskæftiget mig med både kostumer, sminke og teknik. Jeg har lavet alt, hvad man kan i et teater, både på og uden for scenen. ”

Birgit begyndte at instruere efter 20 år,  og selvom det gav mange søvnløse nætter at være den avancerede projektleder, så er det med tiden blevet til 15 instruktioner.

”Jeg synes, at det er spændende, at være med til at opbygge figurerne sammen med skuespillerne. ”

Birgit Holst har en forkærlighed for Holberg-stykker, og Bagsværd Amatør Scene har også en lang tradition for at spille netop Holberg. I år spiller de stykket ”Jean de France” i forbindelse med 60-års-jubilæet. Stykket har premiere  14. juni.

 

Han spiller hovedrollen:

Christian Bagger spiller hovedrollen i stykket ”Jean de France”.

”Det er et af Holbergs mest kendte stykker. Det er udråbt som den mest humoristiske og mest skarpe af hans komedier. Jeg har været med i Bagsværd Amatør Scene i cirka 30 år, og det er et unikt sted at være. Det er et meget professionelt teater. Vi arbejder lige så meget med stykkerne som de professionelle, bare over længere tid. Vi har for eksempel også 40 prøver; det er bare ikke dagligt, men ugentligt.”

 

Om teateret:

Bagsværd Amatør Scene har lokaler og scene på Telefonfabrikken i Søborg. Teateret startede i 1954. I dag er der medlemmer på mellem 7 år og 84 år og den ældste på scenen  har været over 90 år. Bagsværd Amatør Scene laver flere forestillinger hvert år. Læs mere på www.bas-skuespil.dk

 

 

Bagsværd-Amatørscene-01-23-14
Birgit Holst har mange instruktioner bag sig på Bagsværd Amatør Scene. Hun har erfaring med alle dele af teateret – også sminke og kostumer.
Foto: Kaj Bonne

 

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *

Top