annonce
Ungdomsskolen holder flyttedag
Gladsaxe Lokalhistoriske Forening blev de sidste besøgende på Ungdomsskolen

Gladsaxe Lokalhistoriske Forening blev de sidste besøgende på Ungdomsskolen

De flotte industribygninger på Gladsaxevej 315, præmieret af Gladsaxe Kommune for god byggeskik, har været hjemsted for Ungdomsskolen siden skolen i 1976 overtog og ombyggede snedkervirksomheden Johannes Madsen & Søn. Nu er det historie. Flyttekasserne var pakket og på vej til en ny start og en ny struktur i en sammenlægning af 10. klassecentret og ungdomsskolen under nyt navn.  Gladsaxe Uddannelse – og Ungecenter (GXU), som skal fungere fra den 1. august 2014.

Gladsaxe Lokalhistoriske Forening nåede at få den sidste rundvisning og hele historien om Ungdomsskolen fra den spæde start i 1942/43, fortalt af skolens første selvstændige inspektør lærer Jens Thind Andersen, der kom til skolen i 1960 som leder af ungdomsskoleholdene under Gladsaxe Kommunes Aften – og Ungdomsskole, og senere i 1967 overtog ledelsen af Ungdomsskolen efter Børge Schirmacher Jensen der havde ledet skolen siden 1948.

1942 regnes som Ungdomsskolens fødselsår. Dette år kom et statsligt lov udspil som pålagde kommunen at oprette en skole for kommunens ufaglærte unge.

Fra 1917 havde Gladsaxe allerede under den kommunale aftenskole haft en ungdomsskole tilknyttet, hvor undervisningen var henlagt til kommunens 3 skoler Gladsaxe, Bagsværd og Søborg, med overlæreren, senere skoleinspektøren som leder. Fra 1937 blev de 3 skoleledere erstattet med en samlet leder skolelærer Peter Bjerring. I 1942/43 sluttede den normale skolegang efter 7. år.  Ungdomsskolen var derefter et tilbud til elever i alderen 14 – 18 år, hvor de unge fik valget mellem 2 kursustilbud. Et til drengene på 7 timer om ugen og et til pigerne på 8. Tilslutningen var stor. Myndighederne var overrasket, da 46 % af de ufaglærte unge meldte sig til.

Foruden undervisningen fulgte der en række sociale arrangementer med, som de populære lørdagsaftener komsammen med foredrag fra arbejdspladser, film, kaffebord og en sving om til Søborg Harmoniorkester. Lørdage der kunne samle 500 unge.

I midten af 50-erne blev undervisningen grendelt og 2-årig og ca. 25 % af alle kommunens unge gik i Ungdomsskolen, der udvidede sine tilbud så eleverne kunne tage folkeskolens afgangsprøver og vælge mellem undervisning i 35 fag.

Ungdomsskolen oprettede i 60-erne 3 ungdomsklubber i tilknytning til skolen.

Skolen voksede fra de små usle loftlokaler på skolerne. De nye skolers aulaer og øvrige ubrugte rum måtte i brug for at skaffe plads til de mange aktiviteter. Det hjalp på pladsen, da Ungdomsskolen rykkede ind i den nedlagte maskinfabrik Irons lokaler på Telefonvej 7.

 

Fra Telefonvej 7 til Gladsaxevej 315.

1976 kom der en uventet løsning på lokaleproblemerne.  Snedkermester Poul Madsen der havde været medlem af Gladsaxe Kommunalbestyrelse havde tabt interessen for sin virksomhed Johannes Madsen og Søn og kastet sig over hesteavl. Derfor tilbød han borgmester Erhard Jacobsen, at Gladsaxe Kommune kunne købe hans snedkeri på Gladsaxevej.

Det blev den helt rigtige adresse for Ungdomsskolens videre udvikling, som i 1988 havde 282 hold i gang i lokalerne på Gladsaxevej 315 med heltidsundervisning, kursusvirksomhed, knallertskole, fritidsundervisning, klubvirksomhed og meget mere. En af skolens helt store hits var holdene der byggede kanoer en eller to aftener om ugen i det store snedkerværksted. Et andet hit blandt drengene var det store motorværksted.

 

Nu er Gladsaxevej historie

Forhenværende inspektør og aftenskoleleder Jens Thind Andersen, viste selv rundt på hele det store område og i de mange smukke bygninger. Lokalhistoriske forenings medlemmer fik et besøg og en oplevelse som går over i historien. De gamle bygninger skal sælges og Ungdomsskolen bliver fra 1. august til Gladsaxe Uddannelse – og Ungecenter (GXU) som flytter ind på den ledige Marielyst Skole.

 

ungdomsskole-jens-thind

Forhenværende skoleinspektør Jens Thind Andersen blev den første leder på Gladsaxevej i 1976.

ungdomsskolen

Mange af de gamle værktøjsmaskiner skal væk og i et hjørne var der minder om det gamle knallertværksted

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *

Top