Baldoni bør slippe
cirkus1.jpg
Kim Wessel-Tolvig fra Venstre utilfreds med forvaltnings behandling af det lille cirkus

Cirkus Baldoni har opgivet at komme til Gladsaxe. Det kunne Gladsaxe Bladet fortælle i forrige uge. Et nyt byggesagsgebyr belastede økonomien for hårdt kunne cirkusdirektør Rene Mønster fortælle.

Men Cirkus Baldoni bør slet ikke betale noget som helst. Mener byrådsmedlem Kim Wessel-Tolvig fra Venstre – og medlem af trafik- og teknikudvalget.

-For ca. et år siden spurgte jeg forvaltningen, om vi her i kommunen opkrævede byggesagsgebyrer, når cirkus kom til byen. Svaret var, at det brugte vi ikke i Gladsaxe.  Det skulle være gratis at stille cirkustelte op, idet det var en del af kulturunderholdning i Gladsaxe.

-Nu erfarer jeg, at forvaltningen, uden at det er politisk besluttet og uden at vi har fået besked i udvalget er begyndt at opkræve et byggesagsgebyr på kr. 4200,- for at et mindre, eller større cirkus kan få tilladelse til at rejse sit cirkustelt.

-Cirkus Baldoni har i en årrække haft teltplads på Værebrovej, og Cirkus Arli har haft sin årlige forestilling på parkeringspladsen på Skovbrynet, hvor de i øvrigt betaler leje til skoven, som ejer denne plads. Cirkus Benneweis har haft forestilling i april i år, uden at betale byggesagsgebyr, men stadig leje til skoven. Endelig ødelagde cirkus Benneweis parkeringspladsen så meget, at den skulle genoprettes, godt nok for Benneweis egen regning. Men ødelagt blev den. Nu opkræver Gladsaxe kommune byggesagsgebyrer for cirkustelte. Det er meget konkurrenceforvridende, siger Kim Wessel-Tolvig.

Vejledning

– Forvaltningen henviser til Energistyrelsens vejledning fra april i år. Der står ”vejledning”. Denne vejledning henviser til en lov fra 1962. Det vil sige, at Gladsaxe har overtrådt loven i 52 år. Det er udelukkende for at få lidt flere penge i kommunekassen – som ikke mangler penge i forvejen. Alle partier i Byrådet råber og skriger på flere kulturarrangementer i kommunen. Når der så endelig kommer nogle tiltag,

 der kan underholde både børn og voksne, så skal det absolut stækkes, så de ikke mere  ønsker at komme til Gladsaxe. Nu er det jo ikke en guldgrube at have et cirkus. Med de arrangementer, der kunne komme i  fremtiden,

 vil det dreje sig om en indtægt på ikke over kr. 20.000 om året. Hvor meget kultur og underholdning kan vi få for den pris i andre sammenhæng. Hvad koster bare en enkelt solist til Gladsaxedagen. Tingene hænger ikke sammen mere. Forvaltningens svar på dette regelrytteri er, at det er kommunalbestyrelsen, der fastsætter gebyrernes størrelse.

– Byggesagsgebyrerne i forbindelse med  cirkus og anden underholdning har ikke været forelagt politikerne endnu, men det kan være det kommer på efterbevilling.  Lad os nu se, hvor meget Gladsaxe kommune skal betale i byggesagsgebyrer  for de scener og telte der kommer op på Gladsaxedagen, hvor man endda kan lukke et hovedstrøg i over 1 døgn.

Forvaltningen er oven i købet bekendt med, at der kommer en ny certificering på området,  men foretager alligevel opkrævning på området, inden denne certificering er trådt i kraft. Flere kommuner foretager ingen opkrævning eller meget små beløb, HVIS de opkræver. Alt dette er på grund af, at et telt  uheldigvis blæste omkuld i Kalundborg sidste år. Hvorledes kan et gebyr på kr. 4200,- afhjælpe sådanne uheld. Vi må gå ud fra, at Gladsaxe kommune så skal ansætte en ”teltkyndig”, der skal inspicere arbejdet som er udført af cirkusfolket, der har livslang erfaring med opsættelse af telt.

Venstres forslag er, at disse gebyrer enten afskaffes eller betales af kulturforvaltningens kasse, til glæde for alle borgere i Gladsaxe, siger Kim Wessel-Tolvig.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *

Top