En negerlandsby i Søborg
Det var en stor dag for borgerne i Søborg, da der kom sporvogn i 1924.

 

Det var Københavns sporveje, der forlængede linje 16 ud over kommunegrænsen, og tog en ublu pris i extra takst for det lille stykke fra kommunegrænsen til Søborg. Endestationen med en ”sløjfe” blev anlagt ved nuværende Høje Søborg II, hvor den bymæssige bebyggelse sluttede den gang.

Op til 1920’erne var Søborggårds villakvarter, der endte ved Aakjærs Allé, civilisationens yderste forpost. Her holdt gadenumrene op ved nr. 95 på Frederiksborgvej v. Aakjærs Allé – og så var der, foruden enkelte gårde, kun bart land til Buddinge. Hvor ”Høje Søborg” og Søborg Torv ligger i dag, lå gården ”Søborghøj”, derefter gården ”Høje Søborg” på nuværende Vandtårnsvej, og endelig ejendommen ”Ulrikkasminde”, der var det sidste hus i Søborg. Det lå mellem nuværende Vandtårnsvej og Skjoldborg Allé og blev nedrevet i slutningen af 1940’erne. Udenfor stod 8 km-stenen, som i dag er flyttet over på den anden side af Hovedgaden.

Men med en trafikforbindelse til Hovedstaden skulle der være muligheder for fornyet udvikling. ”Søborghøj” blev dog først bebygget med Høje Søborg I og II samt rækkehusene på Søborg Park Allé efter anden verdenskrig. I 1954-56 opførtes rækkehusene vinkelret på Søborg Park Allé af ”Arbejdernes Byggeforening af 1865”, mens der også var sat plads af til en sidebane til Slangerupbanen, som man en overgang forestillede sig skulle gå fra Emdrup Station til Høje Gladsaxe.

Nabogården ”Høje Søborg”, der lå på Vandtårsvej hvor den Katolske kirke ligger i dag, blev derimod hurtigt bebygget. Her slog en energisk arkitekts til og opførte 73 ens gavlhuse i midten af 1920’erne. Det var en dristig disposition med så mange ens huse (på Vandtårnsvej, Andersen Nexø Vej og lidt af Marienborg Allé). Det noget monotome byggeri blev i folkemunde kaldt ”Negerlandsbyen”, og det kneb med at få husene solgt. Nu regnes det for et af de smukkeste byggerier med høj bevaringsværdi. I nogle af husene boede der to familier, og i tidens løb har ejerne sat deres individuelle præg på huse og haver, så ensformigheden er brudt.

 

Arnes-Hjørne_28

De nybyggede gavlhuse på Andersen Nexø Vej i 1926. Baghaverne støder op til rækkehusene vinkelret
på Søborg Park Allé, som langt senere blev anlagt til højre for torvet.

 

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *

Top