Gakket Balkan-komedie
gakket.jpg
Krecimir Mikic som præsten Don Fabijan i ”Don Fabijans bekendelser”. Foto: Reel Pictures
Bibliografen viser film fra Kroatien

Det er ikke ofte, man får chancen for at se film fra Balkan-området. Med ”Don Fabijans bekendelser” får publikum en enestående mulighed for at se en af regionens helt store filmskabere folde sit talent ud.

Filmen er det største biograf-hit i hjemlandet Kroatien siden årtusindskiftet, og er blevet set af mere end 150.000 kroatere. Herhjemme var den nomineret til Politikens Publikumspris ved årets CPH PIX-festival. Instruktøren Vinko Bresan er kendt for en lang række anerkendte film om Balkans trængsler i løbet af 1990’erne. Bresans debut, den sorte komedie “How The War Started On My Island” omtales ofte som den bedste kroatiske film nogensinde. ”Don Fabijans bekendelser” er dog en komedie, og denne gang er det ikke landets politiske fortid, der står for skud. Det gør derimod den katolske kirke.

Den unge præst Don Fabijan har fået embede på en lille ø i Adriaterhavet, og der hviler en tung byrde på hans skuldre. For det første skal han erstatte sin meget populære forgænger og vinde øboernes hjerter. For det andet er øens fødselsrate kraftigt dalende. Don Fabijan må tage stærke midler i brug over for befolkningens ukatolske brug af prævention, hvis det lille øsamfund skal overleve. Men hvordan? Don Fabijan lægger hurtigt en snedig plan med kioskejeren Petar, men inden længe har han både flere og større problemer, end da han først ankom til øen. ”Don Fabijans bekendelser” er en hylende morsom film, men samtidig er den også et relevant indspark i debatten om kirkens indflydelse på vores moderne samfund. Filmen har premiere i Bibliografen torsdag 24. juli.

Har man ikke nået det endnu, er der stadig mulighed for at se Bibliografens gratis sommerfilm for de tre til seksårige. Forestillingerne begynder klokken 10.30. Der skal ikke bestilles billetter, man møder simpelthen bare op. God fornøjelse.

 

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *

Top