Grønne ideer i lange baner
Grøn-guide-01-27-14.jpg
Den grønne guide Jesper Larsen introducerer børnehavebørn til natur og miljø. Foto: Foto: Privat.
Gladsaxes borgere har nu i ti år hentet viden hos grønt IDÉcenter

Gladsaxe Kommune kunne som så mange andre kommuner have sagt farvel til det grønne miljøarbejde, da Staten indstillede tilskudsordningen til de grønne guider for snart mange år siden. I stedet valgte kommunen at skrue op for ambitionerne, og for ti år siden åbnede man grønt IDÉcenter. Det gjorde man for at styrke det lokale miljøarbejde, så borgerne fik nem adgang til både vejledning og information om miljø og klima. Den 20. juni fejrede centret 10 års jubilæum på pladsen foran Hovedbiblioteket.

Grøn guide Jesper Larsen er centrets profil, der har kunnet vejlede mange lokale børn og voksne om natur- og miljøsammenhænge. Og naturligvis er borgerne velkomne på centret mandag og torsdag fra kl. 14-18, hvor medarbejderne er klar til at bistå og svare på spørgsmål. Imidlertid ser Jesper Larsen, projektansat hortonom Martin W. Søndergaard, miljømedarbejder Maria Bukhave og kommunikationsmedarbejder ved miljøafdelingen Pernille Bramstrup det som en lige så væsentlig del af centrets mission at søge borgerne ”i marken”.

Gennem Den Grønne Karavane – der er et samarbejde af grønne guider i Gladsaxe, Allerød, Furesø og Gentofte kommuner – er centret med til at give et tilbud til de mellemste skoleelever. Jesper Larsen er opmærksom på tidens tendens, hvor børn ikke i samme omfang som tidligere i bogstavelig forstand kommer i berøring med naturen, fordi de har udfordringer på computer, iPhone og iPad.

– Ikke alle børn skal på ferie, så visse forældre står over for pasningsudfordringer. Vi kan træde til i begrænset omfang. I ugerne 28 og 29 havde vi hver dag naturaktiviteter i Radiomarken. Men vi har kun plads til 18 børn, og vi har 31 på venteliste. Tilbuddet er for børn mellem otte og 12 år. I den første uge underviser vi børnene alene, og i den anden uge kan deres forældre eller bedsteforældre også deltage, siger Jesper Larsen.

For byens voksne borgere kan grønt IDÉcenter tilbyde råd og vejledning om både havebrug, kompostorme og kompostjord samt andre miljørigtige løsninger.

Centret har også særlige ”kuffertordninger”. Centret får en del henvendelser om de såkaldte LED-pærer, og centret tilbyder borgerne at låne en klima- og energi-kuffert, hvor de hjemme selv kan undersøge forskellen på LED-pærerne. Endvidere indeholder kufferten diverse måleinstrumenter og tætningslister til forsøg med blandt andet fugtmåler.

For børnefamilier er naturkufferten også populær at låne til turen i det grønne. IDÉcentret tog også med kyshånd imod den idé, som Pernille Bondo fra Børne- og Kulturforvaltningen fik. Derfor har centret nu fået anskaffet 10 små grønne rygsække, som børnene kan låne.

Jesper Larsen har selv både en grøn og sort kuffert, som han bruger til sine miljøforedrag. Den sorte kuffert indeholder giftige og miljøforurenende eksempler.

– Undersøgelser har afsløret, at hvis man vil skabe miljøbevidste borgere, så starter det med at bringe børn ud i naturen, fortæller Jesper Larsen.

Den 31. august vil Martin W. Søndergaard tage på tur og finde spiselige planter og svampe, og der vil være eksperter med til at tilberede de fundne godter fra skovbunden.

Søens Dag afholdes  14. september ved Bagsværd Sø.  Sidste år deltog flere end 1.000 mennesker i denne begivenhed.

 

 

 

 

 

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *

Top