Legeplads lukkes af præventive grunde
Jorden på legepladsen ved Wergelandsparken er forurenet

Region Hovedstadens undersøgelse af jorden på legepladsen ved Wergelandsparken viser, at jorden er forurenet. Regionen går derfor i gang med at fjerne forureningen, så børnene kan lege trygt på legepladsen.

Region Hovedstaden er netop nu ved at undersøge en række offentlige legepladser for at sikre, at der ikke er forurenet jord dér, hvor børnene leger.

En af legepladserne ligger ved Wergelandsparken på Wergelands Alle lige over for Søborg Skoles boldbane. Dér, hvor legepladsen ligger, har der tidligere været brændt affald af. Regionen har derfor valgt at undersøge pladsen for at se, om afbrændingen har forurenet jorden.

Undersøgelsen viser, at jorden på legepladsen er forurenet med tjærestoffer og olie. I topjorden er forureningsniveauet lidt højere end Miljøstyrelsens grænseværdier, mens der på en mindre del af legepladsen er målt højere forureningsværdier længere nede i jorden.

– Nu har vi undersøgt legepladsen og fundet forurening i jorden. Der er heldigvis ikke tale om alarmerende forureningsniveauer. Alligevel har vi ud fra et forsigtighedsprincip besluttet at lukke legepladsen af, indtil vi har fjernet den forurenede jord, fortæller Marianne Pilgaard, enhedschef for Jordforurening i Region Hovedstaden.

 

Legepladsen skal renses op

Oprensningen af forurenet jord foregår typisk ved at grave den øverste halve meter jord af på det areal, der er forurenet. Herefter lægges ren jord ud, og arealet genskabes, som det var før – fx med nye planter, genopstillede legeredskaber og fast bund i sandkasser.

– Netop nu er vi i gang med at indhente tilbud på oprensning af den forurenede jord. Vi forventer at gå i gang med at fjerne den forurenede jord i løbet af september. Oprensningen tager erfaringsmæssigt et par uger. Så engang i efteråret, burde legepladsen være klar igen, siger Marianne Pilgaard.

Fakta:

  • Legepladsen ved Wergelandsparken er en af tre offentlige legepladser i Gladsaxe, som Region Hovedstaden har valgt at underøge. De øvrige legepladser er Toftekær Legeplads og legepladsen ved Søborg Torv Parkanlæg. Regionen har endnu ikke fået resultatet fra undersøgelserne af disse to legepladser.

Fakta: gode råd om jord i byområder

Jorden i byområder er sjældent helt ren. Røg og partikler fra fabrikker og biler er gennem mange år drysset ned på jorden og er årsag til, at jorden i byområder ofte er lettere forurenet. Også gamle industriområder kan have forurenet jorden. Børn bør følge en række enkle råd for at undgå at blive påvirket af forureningen:

 

  • Undgå at børn putter jord i munden eller sutter på legetøj med jord på
  • Vask hænder efter leg udendørs
  • Tag skoene af, når I kommer hjem, så der ikke kommer jord ind på tæpper og gulve

Og på regionens hjemmeside: www.regionh.dk/legepladser

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *

Top