Tolstoy fra Sjælland
Der er foretaget mange ændringer af vejnavne i tiden løb i Gladsaxe kommune.

Især gik det stærkt i midten af 1920’erne, hvor Buddinge Hovedgade blev åbnet, og den gamle Frederiksborg Landevej i Søborg blev til Søborg Hovedgade og tilsvarende i Bagsværd.

Blandt de mange udstykninger langs Søborg Hovedgade var der mange af de nye veje, som fik tilfældige, meningsløse benævnelser, som så i 1920’erne blev udskiftet med et sæt nye – og lige så meningsløse vejnavne. Et godt eksempel er matrikelnummer 21, som ikke er kendt under noget gårdnavn, men blandt lokalhistorikere kaldes ”TESCA’s gård” efter en tømrermester C.A. Tesch, som købte gården i 1898, få år efter udstykkedes den til byggegrunde.

Gårdens jorder lå fra Søborg Hovedgade mellem nuværende Dickens Allé og Hagavej – Christianehøj til Vangede Rende, i alt 34 td. land. Her havde man valgt danske landsdelsnavne – meget kønt, men uden lokal tilknytning. Således Jyllands Allé (= Dickens), Fyns Allé (= Kiplings), Falsters Allé (= Gorkis), Sjællands Allé (= Tolstoys).

Her er der nu tale om fremmede og internationalt anerkendte forfattere – men igen: ingen lokal tilknytning.
Her som andetsteds kneb det med at få bebyggelsen i gang. Et af de første markante huse i provinsbystil var Søborg Hovedgade 144, som, da det blev bygget i begyndelsen af 1920’erne, lå meget ensomt og øde. Det var Søborgs sidste hus. Her etablerede malermester Kaj Hemmeshøj sig i 1925 med en farve- og tapethandel, som han drev lige til 1975. Det blev 52 travle år, noget af en rekord.

Siden har der været forskellige bodegaer, senest ”Humlehuset”, som nu er lukket og huset forsømt. Det ligger lige ud for Vandtårnsvej og frembyder ikke noget smukt skue.

Hvem vil redde dette pittoreske indslag i bybilledet?

Når der i annoncen fra 1929 anføres beliggenhed mellem Jyllands = Dickens Allé og Sjællands Allé = Tolstoys skyldes det, at Tolstoys Allé den gang mundede ud i Hovedgaden i en ret linje.

Hagavej blev først anlagt i 1950’erne i forbindelse med byggeriet Kildeparken/Kildevænget.

 

Arnes-hjorne1 Arnes-hjorne2

Farve- og tapethandler Hemmeshøj havde sin forretning på Søborg Hovedgade 144 fra 1923 til 1975. Huset lå i ensom majestæt som det sidste i Søborg. Postkort fra 1923.

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *

Top