annonce
Cykler Sjælland Rundt med nye lunger
Lunger-Jimme-Bennet-02-34-14.jpg
Jimmi Bennett er godt kørende på sin racer, der gerne skal transportere ham gennem løbet Sjælland Rundt i 2015. Foto: Kaj Bonne.
Jimmi Bennett fik nye lunger og et nyt liv

For et år siden var den 48-årige Jimmi Bennett fra Søborg så heldig at få nye lunger. Det heldige består i, at han kun i hen ved to år stod på venteliste. Andre lungepatienter må vente endnu længere tid. Derfor er Jimmi Bennett aktiv inden for et informationsteam, der fortæller om organtransplantation.

Da Jimmi Bennett vågnede op til livet og igen kunne trække vejret, brugte han også noget af sin fornyede energi på at træne på en racercykel. I den forgangne weekend deltog han på et hold fra Danmarks Lungeforening, der var med under KMD 4:18:4-triatlonstafetten i Amager Strandpark. Jimmi kørte cykeldistancen på 18 kilometer, mens to andre med lungesygdom svømmede henholdsvis 400 meter og løb fire kilometer.

– Triatlon er en hel ny verden for mig, men jeg var straks parat, da Danmarks Lungeforening spurgte, om jeg havde lyst til at deltage. Mit helt store mål er næste år at gennemføre Sjælland Rundt på cykel. Distancen er på næsten 300 kilometer. Jeg nyder at køre på cykel og har nogle naturskønne træningsruter, siger Jimmi Bennett. Og man forstår hans begejstring, når man ser hans strømlinede racercykel, som han har fået foræret af en ven.

Hver uge træner Jimmi Bennett fire gange med spinning og styrketræning og på racercyklen bliver det mindst til 80 kilometer. Og i sig selv er det noget af en præstation at komme tilbage til livet, når man har været ved at dø af ikke at kunne trække vejret.

For Jimmi Bennett startede hans problemer med en lettere hoste. Til tider hostede han vildt og voldsomt, og i 1997 afslørede en biopsi, at han led af den sjældne bindevævssygdom sarkoidose, der udvikler ar i lungevævet og derfor fører til nedsat lungefunktion. I en årrække blev han medicinsk behandlet, men for tre år siden havde hans sygdom udviklet sig så alvorligt, at sidste håb var at få en lungetransplantation, sådan som han blev vurderet egnet til. Han gik med konstante kvælningsfornemmelser, og i hjemmet og på arbejde havde han store iltapparater stående, så han kunne fortsætte med at fungere uden at være indlagt.

Er du frisk?

– En fredag i september sidste år blev jeg ringet op på mit arbejde kl. 14.15 og spurgt, om jeg var frisk til at få et par nye lunger. Klokken 20 lå jeg på briksen, og så var jeg igennem en fem og en halv time lang operation, hvor jeg blev holdt i live af en hjerte-lunge-maskine. Det var heldigt, jeg kom ind, for i mine gamle lunger fandt de tre blodpropper, som var ved at være på vej. Jeg er utrolig taknemmelig for at være i live i dag, siger Jimmi Bennett.

En lungeoperation er et voldsomt indgreb, men Jimmi Bennett var tilbage i sit job som kok i Lærerstandens Brandforsikring efter blot tre måneder.

– Jobcentret mente dog, at jeg kunne være startet dagen efter mine 18 dages indlæggelse, lyder det galgenhumoristisk fra Jimmi Bennett, der kom tilbage til en normal hverdag efter et genoptræningsforløb på Kildegården.

– Omkring 600 danskere har fået en lungetransplantation, siden den første dansker fik operationen for et par og tyve år siden. Det vil være dejligt, hvis vi kan få flere til at donere organer, så ventelisten kan blive nedbragt. Gennem Danmarks Lungeforening vil jeg meget gerne oplyse om, hvor vigtigt det er, at der er lunger til de mennesker, der venter i uvished. Foreningen har ca. 6.000 medlemmer, men tænk hvis bare en brøkdel af de over 500.000 danskere med lungerelaterede sygdomme meldte sig ind, så kunne vi være med til at gøre en endnu større forskel for mange lungepatienter, siger Jimmi Bennett.

Jimmi Bennett havde i flere år sine ski liggende på loftet, men de er også kommet i aktion:

– I vinter var jeg igen tilbage på Isaberg i Sverige. Det var en fantastisk oplevelse at give sig selv fuldt ud uden at skulle stå og hive efter vejret mellem skistængerne ved blot den mindste bevægelse, siger Jimmi Bennett.

 

 

 

Fakta:

 

Hvad er sarkoidose?

Sarkoidose (staves også sarcoidose og på engelsk sarcoidosis) er en forholdsvis sjælden bindevævssygdom, som næsten altid rammer lungerne. Sygdommen rammer også ofte kroppens lymfeknuder, led, muskler, øjne og hud. Sygdommen ses sjældnere i de øvre luftveje, knogler, spytkirtler, lever, nyrer, hjerte og nervesystem. Sygdommen ledsages ofte af et forhøjet indhold af kalk (calcium) i blodet, det kaldes forhøjet plasma calcium. Sarkoidose er en inflammatorisk sygdom, det vil sige en betændelsesagtig sygdom, hvor der dannes små ansamlinger af betændelsesceller, såkaldte granulomer, i de ramte organer. Ordet granulom kommer af latin og betyder ”lille korn”. Betændelses-ansamlingerne kan kun ses i et mikroskop. Hos patienter med sarkoidose findes de i varierende antal i næsten alle kroppens organer. Omkring 95% af alle sarkoidosepatienter har sygdommen i lungerne. Kilde: Danmarks Lungeforening.

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *

Top