Sparker sit eget forfatterskab i gang på nettet
Forfatter-Claus-Holm-01-34-14.jpg
Mange kender Claus Holm fra receptionen på Gladsaxe Rådhus. Men forfatterskabet kan måske gøre ham direkte berømt. Foto: Kaj Bonne.
Buddinge-borgeren Claus Holm har netop udsendt en bog engelsk

I det ganske land går mange danskere rundt med en forfatter i tankerne. Her næres drømmen. De skrevne forsøg samles, læses igennem og redigeres igen og igen. Nogle af forfatterspirerne samler mod til sig og sender uopfordret et manuskript til et større forlag. Herefter går vedkommende så og venter. Og venter. Og venter endnu længere tid lige indtil den dag, et kortfattet afslag dumper ind ad brevsprækken eller popper op i e-mailboksen. Her stopper drømmen for de fleste. Manuskriptet ender i skuffen sammen med de bristede illusioner.

Solstrålehistorierne findes. Naturligvis. Peter Høeg afleverede et håndskrevet manuskript til Rosinante. Det var nær var endt i skraldespanden. Det var Fortællinger om det tyvende århundrede.  J.K. Rowling fik afslag fra 12 forlag, før det lille forlag Bloomsbury – nu en af Englands største udgivere – slog til og udsendte historierne om Harry Potter.

Den 37-årige Buddinge-borger Claus Holm kender langt hen ad vejen til besværlighederne, men nu har han taget sagen i egen hånd.

– Kun få forfattere slår igennem ved at indsende et manuskript. Men jeg har ønsket at vise, at jeg er forfatter. Jeg har skrevet, siden jeg 16-17 år, og som så mange andre har jeg skrevet og lagt forsøgene ud på fyldepennen.dk. Men nu har jeg så valgt at tage det store skridt og udgivet min egen bog som ”print on demand”, siger Claus Holm.

Print on demand betyder, at  bogen først trykkes, når, nogen har bestilt og betalt den. Derefter sendes bogen direkte til kunden.

Den debuterende Gladsaxe-forfatter har netop på engelsk udgivet ”Dreams and Awakenings” via internetsitet Amazon.com. Bogen er en samling af 29 noveller om ”almindelige mennesker i ualmindelige situationer”, som Claus Holm siger det. At bogen udkommer på engelsk gør det købedygtige publikum noget større, og endvidere er markedet for novellesamlinger på dansk ret begrænset.

Claus Holm ser sig også som en slags foregangsmand for forfattere, der er rendt forgæves til de danske forlag.

 

Fuld kontrol

– Jeg vil blot gøre opmærksom på, at du selv kan gå hele vejen. Du laver selv hele arbejdet, men samtidig har du fuld kontrol over dit materiale. Der sidder ikke en eller anden redaktør og siger, at det og det skal skrives om eller udelades. Amazon ejer intet. Rettighederne er 100 procent forfatterens. Det betyder, at hvis bogen bliver en succes, så kan jeg forlade Amazon med det samme og finde andre udgivelsesmuligheder, siger Claus Holm, der som uddannet boghandler kender til branchen.

Claus Holm gør opmærksom på, at selv om man kan stå for det hele alene, er det en god idé at trække på venner og bekendte.

– Jeg har fået dem til at kigge manuskriptet igennem, og så har jeg fået en god ven til at lave omslag og opsætning af siderne. Herefter sendte jeg en pdf-fil til Amazon, og så var jeg kørende. Af de 95 kroner bogen koster, får jeg selv de 43, fortæller Claus Holm, der med sit forsøg hos Amazon understreger, at det ikke altafgørende at få sin bog udgivet på et dansk forlag.

– Det budskab tror jeg, at mange håbefulde forfattere vil være glade for at høre. Selvfølgelig kan det være noget af en udfordring at skrive på engelsk. I den forbindelse har det været en stor fordel, at jeg var amerikansk gift i ni år, siger Claus Holm, der er ved at færdiggøre den næste udgivelse ”Between above and below”. Bogen består af tre længere historier, og det betyder, at han graver noget dybere end i de korte noveller.

Claus Holm er i øjeblikket ansat i receptionen på Gladsaxe Rådhus, hvor han hjælper borgere med at blive fritaget for digital post. Selv om hverdagen er fyldt, er han godt i gang med sin tredje bog ”Tempus Investigation”, fire sammenhængende noveller.

Stephen King og Dan Turèll er Claus Holms litterære forbilleder, og han er godt hjemme i deres stof og historier:

– Dan Turèlls image som mediefigur var meget forskelligt fra privatmennesket. Han var en lyriker, der kunne skrive små, bindegale historier. Jeg kan godt lide den korte form, og Stephen King har sagt, at forskellen på romanen og novellen er, at romanen er som at være gift, mens novellen er som at få et kys i mørket af en fremmed. Jeg regner ikke med at blive rig på mit forfatterskab, men det har været min barnedrøm at få udgivet en bog. Jeg vil blive glad, hvis folk kan lide mine bøger, for så kan jeg dele glæden med dem, siger Claus Holm.

Foreløbig deler Claus Holm sine debuterfaringer med andre forfatterspirer.

 

 

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *

Top