Tal klart til menigheden
Gladsaxe Bladet har hver uge en klumme hvor områdets præster på skift skriver 'klumme' over den kommende søndags prædiketekst i kirkerne.

Hvem henvender denne klumme sig til? Ja, vel ikke i første række til de vante kirkegængere. De må formodes at komme i kirkerne alligevel for at høre udlægningen af søndagens tekst. Jeg formoder så, at formålet er at virke som en appetitvækker, så de ikke så kirkevante læsere kan få lyst til at lægge vejen forbi den lokale kirke kommende søndag og høre mere detaljeret udlægning? Jeg betragter mig selv som nogenlunde kirkevant, men jeg har svært ved at læse, at de pågældende præster gør klummen lettere tilgængelig end den udlægning man måtte høre om søndagen. M.a.o. forfejler den sit formål som appetitvækker. Og hvis jeg skal være helt ærlig, kan jeg ikke huske til dato at have læst hele klummen til ende. Man kan frygte for, hvor mange der mon har det? Den forekommer ofte at være skrevet i ’sort præstesprog’. Ofte men ikke altid. Præster må og skal ikke være sortklædte, der taler sort om søndagen. Hvis det sker, og man ikke søger at tale i et for menigmand tilgængeligt sprog, risikerer man at budskabet    –    hvor godt og rigtigt det end måtte være   –   tabes på gulvet.

Så, kære præster, indret altid sproget efter modtagerne. Og da ikke mindst et sted som bladets klumme. Her har I en unik mulighed for at tale til menigmand på et sted, hvor han ikke allerede har bevæget sig hen i kirken, men stadig sidder hjemme i lænestolen. Måske man så kunne håbe, det kan motivere læserne til også at bevæge sig hen i kirken på søndag?

 

Mogens Hojer Kristensen

 

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *

Top