Da venskabsbytaxaer reddede Frankrig for 100 år siden
Første Verdenskrig startede som en misforståelse i sommeren 1914.

De store stater – Storbritannien, Frankrig, Tyskland, Østrig-Ungarn og Rusland var alle gennemmilitariserede, og alle generaler glæder sig jo til at komme i aktion. Her var anledningen, at en serbisk nationalist havde dræbt den østrigske tronfølger. En lille sag, der lignede så mange andre politiske mord, og kunne være løst lokalt.

Men de sabelraslende stormagter stod straks på krigsfod – uden at forstå, hvilke frygtelige menneskelige tragedier og materielle tab, der skulle følge i de følgende 4 år.

Det lykkedes Danmark at holde sig neutralt men tusindvis af landsmænd i Nordslesvig, der var erobret af Preussen i 1864, blev udkommanderet til at kæmpe for den forhadte, komiske og underlige Kaiser Wilhelm II.

Den tyske krigsmaskine gik i gang både i øst og i vest, Her var taktikken at støde frem mod Paris via det neutrale Belgien, selvom man havde ikkeangrebspagt med landet. Frankrig var bevæbnet langs grænsen til Tyskland, men ikke mod Belgien. Den tyske krigslist viste sig at være vellykket. Tyskerne angreb d. 3. august og regnede med, at det hele var overstået i løbet af et par uger eller måneder. Allerede i løbet af en måned stod man i “Paris’ forhave”, som det hed, men fronten stivnede ved floden Marne nordøst for Paris. Det hævdedes at man kunne høre kanontorden fra fronten i Paris.

Situationen var kritisk, og da det var småt med militære køretøjer, greb man til den utraditionelle udvej at inddrage samtlige taxavogne i Paris og benytte dem til troppetransport. Det var rummelige Renault-vogne, som i stort antal samledes på Rådhuspladsen i forstaden Gagny, som er Gladsaxes venskabsby.

I Gagny hæger man om mindet om dette gigantiske taxa-træf, som bidrog afgørende til at slaget ved Marne . 6.- 9. september 1914, hvor to millionhære stod over for hinanden over en 300 km. lang front blev afgjort til fransk fordel.

Den tyske fremmarch blev standset og efterfulgt af 4 års blodig stillingskrig, hvor fronterne blev fastlåst. Efter uendelige, men nytteløse blodbade i skyttegravsstillingerne, bad Tyskland om våbenhvile i november 1918.

 

Arnes-hjørne

I Gagny hæger de om minderne fra første verdenskrig, hvor taxaer fra Paris samledes i venskabsbyen og bragte tropper til fronten. Her ses Renault-taxaerne i et poststempel fra 70-årsdagen i 1984.

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *

Top