Danmarks ukendte stjerne
Belle-og-Udyret.jpg
Maria Lucia Heiberg Rosenberg som Skønheden og Tomas Ambt Kofod som Udyret i Det Ny Teaters opsætning af Beauty and the Beast. Foto: Privat.
Tomas Ambt Kofod fra Mørkhøj spiller den mandlige hovedrolle i Det Ny Teaters opsætning af Skønheden og Udyret

Tomas Ambt Kofod… Siger navnet dig noget? I bekræftende fald skyldes det formentlig at du kender noget til alle de store musical-opsætninger herhjemme. Og får navnet ikke en klokke til at ringe, bør du ikke skamme dig.

Den 45-årige skuespiller Tomas Kofod med det hollandske mellemnavn Ambt er vel nok Danmarks mest ukendte stjerne. Når man ser listen af roller og ikke mindst hovedroller, han har haft i de kendteste musicals, så tænker man: – Det var mærkeligt, hvorfor har jeg ikke hørt om ham?

I starten af denne uge er der tre forpremierer på ”Skønheden og Udyret” og torsdag går det så løs med premiereforestillingen i Det Ny Teaters genopsætning af den klassiske musical. Tomas Ambt Kofod er iklædt Udyrets kostume, og det gør ham i hvert fald ikke lettere genkendelig i dagligvarebutikkerne omkring Mørkhøj, hvor han bor sammen med sin kone, kjoledesigneren Ane Kofod, og deres to børn Laura på otte og Conrad på 10 år.

Tomas Ambt Kofod er en høj og slank mand med et adræt kropssprog. Egentlig var det hans ambition at blive idrætslærer, og han var tæt på at blive optaget på Danmarks Højskole for Legemsøvelser hos den tidligere Brøndbytræner og fodboldkommentator Birger Peitersen, men livets kompas sendte ham i helt anden retning.

– Jeg havde to ”uopnåelige” drømme, da jeg var ung: Tænk, hvis jeg en dag kom til USA, og tænk hvis jeg blev skuespiller, fortæller Tomas Ambt Kofod, da vi midt i de sidste hektiske øvelser mødte ham i torsdags på i teatret på Gl. Kongevej.

Han har været i USA adskillige gange. Første gang som 17-årig udvekslingsstudent og siden i professionel sammenhæng med filmoptagelser og musicalopsætninger. I 1997 blev han færdiguddannet som skuespiller fra Aarhus Teater.

Opholdet som udvekslingsstudent hos en mormonfamilie i Utah blev af afgørende betydning for Tomas Ambt Kofod, der selv valgte at blive mormon.

– Det er basen i mit liv, at jeg er mormon. Det er grundlaget for mit verdenssyn. Jeg får kraft og mening til mit derfra, siger Tomas Ambt Kofod, der spillede Jesus i to amerikansk producerede film ”The Testaments: Of One Fold and One Shepard” og ”Finding Faith in Christ” instrueret af Oscar-vinderen Kieth Merill.

Da Tomas Ambt Kofod for et års tid siden havde travlt med en øve en anden rolle, så sagde hans datter: – Far, kommer du snart og besøger os igen?

– Jeg grinede, og jeg græd, for det gjorde ondt.

I den kommende tid ser Laura dog en del til far, for hun medvirker også i ”Skønheden og Udyret” og spiller Chip. Den to år ældre Conrad har også teatererfaring, han var med i Evita:

– Laura er bedårende som tekop, Chip, og Conrad var pavestolt, da han spillede med i Evita. Jeg er taknemmelig for, at teatret har givet dem chancen, men jeg ved også, at de ikke var blevet valgt, hvis ikke de havde været gode nok, siger Tomas Ambt Kofod.

– Vi er alle spændte på, om vi kan levere varen til publikum, men det skal nok blive en pragtforestilling. Vi har sat gang i et kæmpemaskineri, som vi er stolte af at sætte på benene. Jeg spillede Udyret for ti år siden og har så at sige karakteren liggende i blodet, men jeg ser på rollen med friske øjne og bygger nyt på, siger Tomas Ambt Kofod, der spiller Udyret frem til 7. december.

– Det er en skuespillers lod, at man har kortvarige kontrakter, og hvis jeg ikke vidste, at alle mine kolleger har det på samme måde, ville jeg føle mig som en meget trængt mand, smiler Tomas Ambt Kofod, hvis kone Ane Kofod også er freelancer. Hun designer med stort held både selskabs- og brudekjoler – således også kjolen for værtinden i ”Vild med Dans”, Sarah Grünewald.

Nu kender du navnet, så næste gang du støder på det, kan du sige: Ham har jeg læst om!

– Som jeg siger: Tomas staves uden h, og jeg har ingen e’er i Kofod, så derfor blev der råd til et stumt b i Ambt, slutter den ukendte stjerne.

Tomas-Ambt-Kofod-som-Che-i-Evita

Sådan så Tomas Ambt Kofod ud, da han tidligere i år spillede Che i Evita.
Foto: Privat.

Fakta
Tomas Ambt Kofod er født den 8. januar 1969. Gift med kjoledesigner Ane Kofod, og sammen har de Laura (8) og Conrad (10).

Tomas Ambt Kofod har blandt andet spiller følgende roller:

Nick Piazza i Fame (1999),
José i Carmen Negra (1999),
Raoul, Grev de Chagny i The Phantom of the Opera (2000-2003 og 2009),
Chris i Miss Saigon (2001),
Udyret i Beauty and the Beast (2004 og 2014),
Danny i Grease (2005),
Tony i Westside Story (2006),
Leo Bloom i The Produceres (2006),
Lun Tha i The King and I (2008),
Jean Valjean/Lesgles i Les Miserables (2009),
Rooster i Annie (2011),
Fantomet i Love Never Dies (2012) og Che i Evita (2014).

 

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *

Top