Der spares på blodet
Bedre styr på donorblod har reddet liv

Patienternes behandling er optimeret, og forbruget af donorblod er faldet.
Det er resultatet af en bedre udnyttelse af det værdifulde donorblod på en række af Region Hovedstadens hospitaler.

Den såkaldte Blod Management har i en årrække fungeret med stor succes på Rigshospitalet, og regionsrådet besluttede i 2011 at udbrede de gode erfaringer til flere af Region Hovedstadens hospitaler.
En evaluering viser nu, at forbruget af blod er faldet med omkring 18 procent i gennemsnit på de deltagende hospitaler
– Det har længe været en tradition i Danmark at give relativt mange blodtransfusioner til patienter, der ikke bløder. Vi har bragt ny viden ind i praksis og ændret den tradition, så vi nu overvejer hver enkelt transfusion og ikke automatisk giver patienterne blod, siger overlæge Astrid Nørgaard, Blod Management Enheden, Region Hovedstadens Blodbank.
– Med Blod Management får vi endnu mere ud af det gode blod fra vores donorkorps, og samtidig forbedrer vi patientbehandlingen. Det viser, hvordan vi med en fokuseret indsats kan skærpe vores sundhedsvæsen, siger Karin Friis Bach (R), formand for sundhedsudvalget i Region Hovedstaden.

Meget højt blodforbrug
Det danske blodforbrug pr. indbygger er blandt verdens højeste, bl.a. fordi det har været almindeligt at give patienter med forbigående blodmangel donorblod, selvom de ikke havde alvorlige symptomer
Men at få tilført nyt blod til kroppen, som ikke er absolut nødvendigt, er ikke altid godt for patienterne, som kan få bivirkninger som øget risiko for infektioner og hjerte-lungeproblemer. Transfusion af donorblod øger nemlig modtageligheden for infektioner.
Ved Blod Management sættes der ind på flere områder med bl.a. oplysning til læger og sygeplejersker. Blodtransfusion begrænses til situationer med akut blødning eller alvorlig blodmangel. Desuden arbejdes der på at mindske blodtab under operation, så blodtransfusion kan undgås. For eksempel ved at give medicin som begrænser blødningen og tilbagegive patientens eget tabte blod under operationen.
– Vi har klart reddet liv med Blod Management og forbedret behandlingen til gavn for alle patienter.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *

Top