Det ældste hus i Bagsværd
Det er et trist faktum, at Gladsaxe Kommune aldrig har haft sans for sin kulturarv. Mange besøgende forundres over, at der er så få lokalhistoriske minder.

På jagten efter ældre huse er jeg stødt på ”Enghuset”, som har haft adresse på Lyngbyvej, på Bagsværdvej 314-316, på Aldershvilvej 108 og nu til slut på Tværledet 8.

Huset har ikke flyttet sig – det er kun vejnavnene, der har vekslet.

Huset skulle være bygget i 1865 og har oprindeligt hørt til Rønnebærgårds ”bymark”.

Navnet ”Enghuset” refererer til, at hele området ved Bindeledet/Aldershvilvej-krydset ned mod søen tidligere vatr et sumpet område kaldet ”Bagsværd Enghave”. Området blev i begyndelsen af 1780-erne erhvervet af Holm de Holmskjold, som anlagde Aldershvile Slotspark og byggede slottet.

Gladsaxes ”gamle gartner” Jørgen Jørgensen fra Østerlund på Gammelmosevej, der både var handelsgartner og amts- og kommunalpolitiker, fortæller om Enghuset i flere sammenhænge.

Jørgen Jørgensen far var både brødkusk og gartner i det små. Familien boede i den tidligere lystejendom ”Jægerslyst”, der mindes på en bronzetavle over porten til etageejendommen Aldershvilevej 112.

Jørgensen skriver bl.a. i sine erindringer om naboen, murermester Adolf Vogel, der boede i nabohuset ”Enghuset”, hvor han havde pragtfulde plantninger af ribs, hindbær og blommer.

”Enghuset var vores naboejendom mod øst. Der boede dengang murermester Adolf Vogel, en dygtig håndværker og en dygtig havebruger, som far satte stor pris på og som far lærte meget af. Vogel kom meget i vores hjem sidst i halvfemserne. Jeg husker ham som den meget erfarne mand. Han havde i baron Stampes tid været med til at fragte store kampesten over ”Rønnebærdgårds” søskrænter over isen til ”Aldershvile”.

Vogel fortalte, at man havde fire heste til at trække de store sten over isen. Den største sten kom aldrig til ”Aldershvile”, den gik igennem isen. Vogel havde været genstand for tortur af den berygtede dommer Sylow, mistænkt for ildspåsættelse under de mange pyromanbrande, som fandt sted i Bagsværd i 1860-erne. Sylow lod de mistænkte kalde op midt om natten, og de blev iført våde, kolde skjorter, men til trods derfor opnåede han aldrig nogen tilståelse. Vogels sønner var begge meget dygtige murere. De var med til at mure indgangsportalerne til Nyrops rådhus i København først i dette århundrede (dvs. 1900-tallet)

 

Arnes-hjorne

”Enghuset” på Tværledet er bygget i 1865 og således et af kommunens ældste – måske et af de ældste i Bagsværd?
I 2008 var det sat til salg for 4,8 mill. kr.

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *

Top