annonce
Et helt liv med træskomageri
SørenP-01-16-14.jpg
I kælderen hos Søren P. Sko bliver der produceret håndlavede træsko. På væggene er der masser af gamle læster. Foto: Kaj Bonne.
Flemming Søren Petersen er en af de få tilbage i håndværket

Den specielle duft af læder rammer næsen i det sekund, jeg træder ind i butikken. I baglokalet og i kælderen bliver læderduften mere intens og mine øjne scanner vægge, hylder og kasser. Gamle maskiner, læderstykker, kramper, træskosåle blandet med udefinerbare håndværksting smelter sammen og giver et unikt indtryk. Stedet er helt specielt. Der er system i kaos. Igennem årene er der blevet produceret håndlavede træsko i tusindvis.

”Jeg har aldrig været ked af at gå på arbejde, ikke en eneste dag i mit liv, ” fortæller Flemming Søren Petersen, ejer af Søren P. Sko på Søborg Hovedgade 62a.
Han er udlært skotøjstilskærer på en skotøjsfabrik, men interessen for sko og det detaljerede træskohåndværk har han med sig hjemmefra.

Farfar startede med træsko
Flemmings far Søren Petersen startede i 1925 træskomageriet længere nede af Søborg Hovedgade. Faget havde Søren Petersen overtaget fra sin egen far – altså Flemmings farfar. I 1932 flyttede butikken Søren P. Sko ind i de nuværende lokaler. På det tidspunkt boede Søren Petersen i baglokalerne, hvor der var både stue og køkken.
”Dengang var det et meget almindeligt erhverv, fordi alle gik i træsko, ” fortæller Flemming Søren Petersen, der har været en del af sin fars butik hele sin barndom.
”Jeg kom efter skole og gik ærinder for ham. Dengang var der, udover min far, tre mand, der lavede træsko plus en der skar læder, og en der ekspederede, ” fortæller Flemming Søren Petersen, der som 21-årig i 1962 overtog butikken selv. I dag er efterspørgslen mindre, og han klarer han alle træskoene selv.

Eneste på Sjælland
Tidligere lavede Flemming Søren Petersen og hans far alt i hånden. Selv læderet blev skåret ud med kniv. I dag bliver læderet stanset ud på maskine, men Flemming Søren Petersens træsko er stadig håndlavede og med de originale træbunde. Det bliver til cirka 200-300 par om året.
”Storhedstiden for træsko var i 70´erne. Dengang lavede vi mange flere. Træsko kom på mode i 70´erne og så var det ikke kun de fattige, der gik i dem. De blev pludselig lavet i alle afskygninger – med nitter, remme, hæle og i alle farver, ” fortæller Flemming Søren Petersen.
Da kondiskoen kom i 80´erne, stoppede festen for træskoen og salget gik nedad. I den periode skruede Flemming Søren Petersen så op for andre ting i butikken; skoreparationer, salg af punge, tasker og sko.
”Der er stadigvæk salg i træsko – specielt fordi jeg er den eneste på Sjælland, mig bekendt, der håndlaver den oprindelige træsko med træbund. I supermarkeder og andre steder er træbundende efterhånden udskiftet med plastik. ”

En træsko på specialmål
I dag er butikken en god blanding af det hele. Flemming Søren Petersen laver masser af træsko, men han har også andet salg samt reparationer af sko og tasker. Den helt unikke service er træsko på specialmål.
”Jeg kan bygge en træsko, der passer til en hvilken som helst fod. Det kan være en meget smal fod eller en meget lav vrist. Jeg laver de traditionelle træsko, som folk ikke kan finde så mange andre steder. I alle farver og helt som kunden ønsker, ” fortæller Flemming Søren Petersen.
Derfor kommer kunderne også langvejs fra. Til tider helt fra udlandet.
”Indtil for 10-15 år siden havde jeg faktisk også kunder, der kom med reparationer af træsko helt tilbage fra min fars tid. ”

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *

Top