- Gladsaxebladet - https://www.gladsaxebladet.dk -

Fra verdensstjerne til glad lærer

I 11 år – fra 1983 til 1994 – tilhørte Ole Mortensen verdenseliten i cricket på begge sider af kloden. I det ene halvår spillede han som professionel for Derbyshire County Cricket Club. Og når den engelske sæson var slut, drog han det næste halvår til Melbourne i Australien og tjente sine penge hos Brighton Cricket Club.

I dag går Ole Mortensen rundt som lærer på Gladsaxe Skole og meget gerne også på arealerne uden for klasseværelset.

Det kan virke som noget af et karriereskift at gå fra at være feteret cricketstjerne til at være lærer i den danske folkeskole. Er der en rød tråd? Ja, mener den 56-årige Ole Mortensen.

– Jeg har altid haft en ambition om at være lærer. Det er en del af mit DNA at arbejde med mennesker på alle mulige forskellige niveauer. Eleverne i folkeskolen kommer ikke af egen fri vilje, men fordi loven kræver det. I sportens verden kom de unge mennesker, som jeg har været med til at udvikle og forme, af egen fri vilje. Det er to modpoler, men alligevel har jeg helt fra barnsben ment, at det må være noget af det sejeste at være skolelærer. Men det ændrer ikke ved, at du skal have brede skuldre som skolelærer, for du skal stå imod en masse. Den store fascination er dog, at du som lærer kan planlægge til hudløshed, men ingen dage er nogensinde ens, for du arbejder med et levende materiale. Du går aldrig sukkerkold i dit job, siger Ole Mortensen.

Inden for cricketsporten har Ole Mortensen også stor erfaring som underviser og træner for ungdoms-, klub- og landshold i Frankrig, Tyskland, Norge og Danmark. Han har opbygget et integrationsprojekt på Frederiksberg for cricketspillerne i KB, og han har afholdt workshops rundt om i Europa. Ole Mortensen har derfor altid været vant til at stå over for en forsamling og komme med et fagligt budskab.

I dag er Ole Mortensen idrætsansvarlig på Gladsaxe Skole, hvor ambitionen er at skabe en række ”fyrtårne” for skolen. Her rager ikke mindst Glad OL op. Et projekt hvor Gladsaxe Skole samarbejder intensivt med Novo Nordisk, Bagsværd Atletik Club og Dansk Atletik Forbund. På den måde mere end efterlever skolen den ny skolereform med bevægelse i undervisningen i et tæt samspil med virksomheder og foreninger.

– Novo Nordisk meddelte os, at de er parat til at løfte overliggeren for Glad OL yderligere. Så jeg havde svært ved at få armene ned, da jeg gik fra mødet. Alene signalværdien i at vi har Novo Nordisk med på holdet, er af stor betydning, siger Ole Mortensen.

Glad OL blev arrangeret for tredje gang i år og havde deltagelse af 750 elever. Allerede nu arbejdes på, at begivenheden udvides i 2015 med en årgang fra en eller to andre skoler i kommunen: – Hvis det går godt, er det tanken, at vi giver den fuld gas med to skoler og over 1.600 elever i 2016, siger Ole Mortensen.

Et andet ”fyrtårn” er Glad Motionsdag, som alle skoler rundt om i landet holder. Sidste år vendte Gladsaxe Skole denne dag rundt på hovedet, fordi man fandt ud af, at alt for mange elever i udskolingen var inaktive. Derfor er der nu en palet med ti aktivitetstilbud i samarbejde med Gladsaxe Kommune, f.eks. amerikansk fodbold, boksning, badminton, svømning, bowling, indendørs fodbold, streetdance og ”gomonkey”. Den sidste aktivitet er ret ny og holder til på Vandtårnsvej 55.

 

Styrket selvværd

– Du hænger i en wire og leger Tarzan. Det er ret grænseoverskridende, men mange elever får styrket selvværd, fordi de ser, at de klarer situationer, som de ikke troede, de kunne uden at komme til skade. Glad Motionsdag var en succes i 2013, og det forventer vi også den bliver i år den 10. oktober – sidste dag inden efterårsferien. Efter motionen kommer vi tilbage på skolen og får frugt og vand og siger god efterårsferie til hinanden, siger Ole Mortensen.

Udover jobbet som idrætsansvarlig underviser Ole Mortensen i matematik og engelsk, og han har været ansat i Gladsaxe Kommune i hen ved ti år. Cricket spiller Ole Mortensen stadig, men kun for sjov, selv om han så sent som for fem år siden var med til som 51-årig spillende træner at vinde DM med Glostrup!

– Et passende tidspunkt at hænge støvlerne op, siger Ole Mortensen.

To-tre gange om året er han med i velgørenhedskampe i England, og hvert år spilles en kamp mellem Fredberg’s All Stars – et hold som BT-journalisten Peter Fredborg samler – mod Mortensen’s Legends.

Cricket har stadig en plads i Ole Mortensens hjerte, men glæden og inspirationen finder han i hverdagen som lærer på Gladsaxe Skole.

 

Fakta Ole Mortensen

Født: 29. januar 1958. Professionel cricketspiller i bl.a. England, New Zealand og Australien. Blev grebet af cricket, da han som ti-årig første gang fik et bat i hænderne og straks blev topscorer. Har dyrket både fodbold, ishockey og håndbold på højt ungdomsniveau, men valget faldt på cricket. Har spillet på det danske landshold fra 1979 til 1994. Var dansk landstræner 1995-2000, landstræner i Tyskland (2002-2005) og Norge (2006-2010). Deltog på Verdensholdet mod et udvalgt australsk hold i Melbourne foran 70.000 tilskuere til et velgørenhedsarrangement for skleroseramte. Er gift, har to døtre og er morfar til Sebastian på tre år.

ole-mortensen

 Ole Mortensen sammen med Amjad Khan, der har spillet en enkelt kamp for England og nu er i Svanholm.
Foto. Privat.