Godt han ikke lyttede til sin far
Rene Sommer markerer de første 75 år med Søborg Fiskebørs

Erfaren mand er klog at gæste. Lyder en gammel talemåde. Og efter et liv som fiskehandler var Rene Sommers far ikke i tvivl, da han skulle rådgive sin søn. Bliv væk fra det fag, for det er alt for hårdt. Lød rådet.

Så Rene Sommer kom ind i branchen med at sælge kopimaskiner, da han havde forladt skolen. Og det gik bragende godt. Han blev flere gange headhuntet af firmaer.

Men da han var 24 år blev han – fiskehandler.

-Via min far overtog jeg Søborg Fiskebørs på Søborg Hovedgade 69 i 1993. Nu har jeg været her i 21 år, og det var som min far sagde megahårdt. Både fysisk og psykisk var den første tid stressende. Ofte med arbejdsuger på 80 timer, fordi jeg skulle op og på torvet for at hente fisk. Fyraften ved 20-tiden var ikke unormalt. Men nu er mange ting blevet meget nemmere, siger Rene Sommer.

Søborg Fiskebørs har 75 år på bagagen her i oktober. Da bygningen stod færdig i 1929 var fiskeforretningen simpelt hen en del af byggeriet. Den årlige husleje var på 900 kroner.

Lokalerne er alt andet end pragende. 36 kvm er der til rådighed, men der er endda plads til at lave fiskefrikadeller dagen lang .

”Vi sælger op mod 200 lune fiskefrikadeller om dagen”, fortæller Rene Sommer.

At det blev noget med fisk undrer måske alligevel ikke. familien Sommer kommer fra Frederikshavn. Renes far var en ud af 12 søskende. Farfar var landmand og fiskehandler og kørte rundt med sin hestevogn og solgte mælk og fisk. Han døde tidligt, og så stod enken alene tilbage med 12 børn og 60 kvm til at rumme hele familien.

 

Begyndte som 7-årig

Sønnerne drog en efter en mod København og blev fiskehandlere. Familien Sommer har haft forretninger mange steder.

-Selv stod jeg som 7-årig i Lyngby Storcenter og solgte røgede sild på tilbud, fortæller Rene Sommer.

Kunderne i hans butik er unge mennesker – de elske selv at lave sushi – og ældre stamkunder, der ved, hvad de får.

-Kampagnen for nogle år siden med Kirsten Lehfeldt og Niels Olsen som Gunnar og Minna ”Det er der ingen ben i” fik mange til at spise fisk.

-I sæsonen sælger vi også vildt. Da vi havde rigtig mange butikker, kørte vi ud på godser og hentede op til 1.000 fasaner på en lastbil, fortæller rene Sommer.

En overgang kombinerede han sit fiskehandlerjob med at være instruktør i diverse kampsportsgrene. Han havde 120 elever.

-Det har jeg droppet på grund af skader. Nu har jeg kastet mig over dykning. Jeg dykker sammen med min søn Alexander, og vi får nogle formidable naturoplevelser i de danske farvande, siger Rene Sommer.

-Og Alexander skal ikke være fiskehandler, griner Rene Sommer.

Så foreløbig er Alexander tjener i Mash i lufthavnen.

Sådan så butikken ud for herrens mange år siden.

 

 

 

 

 

 

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *

Top