annonce
Nu er der åbnet for dialogen
Bycentre-02.jpg
Sådan vil både kommunen og de detailhandlende have hverdagen til at se ud i Gladsaxe. Det kan for eksempel gøres gennem en aktivitet som Sensommeraftenen i fredags, hvor SuperBests slagter solgte hjemmelavede pølser Foto: Kaj Bonne.
Gladsaxe Kommune inviterede de detailhandlende til aftenmøde om mulighederne for at styrke handelslivet i kommunen

Gladsaxe Kommune synes, at den gør noget for handelslivet og detailhandelen i kommunens bydele, mens de detailhandlende ikke synes, at kommunen gør nok. Et klassisk dilemma, og hvordan får man så løst det?

Det var der mange bud på og holdninger til, da kommunen i torsdags inviterede til aftenmøde om detailhandelsanalysen, som Institut for Center Planlægning (ICP) har udarbejdet om handelslivet i Gladsaxe Kommunes bydele: Søborg, Buddinge, Bagsværd, Høje Gladsaxe og Mørkhøj/Kagså. Otte byrådspolitikere og omkring 35 butiks- og forretningsdrivende var mødt frem.

Der var udbredt enighed om, at dialogen mellem kommune og detailhandlende skal styrkes, og ICP bad de to parter om at huske på, at også ejendomsejerne også en væsentlig rolle, når puslespillet skal færdiglægges.

Niels Nebeling fra Nyt Syn på Søborg Hovedgade og formand for Handelsforening for Søborg undrede sig over flere forhold: – Det er godt, at kommunen vil dialogen med dette møde, men hvorfor kontaktede man ikke handelsforeningerne inden mødet? Jeg er også meget forundret over, at detailhandelsanalysen har ligget klar i tre måneder, men først blev tilgængelig to dage før mødet. Nu ligger der en anbefaling fra ICP, men den agter kommunen ikke at følge. Jeg vil blot gøre opmærksom på, at Frederikssund Kommune gik mod ICPs anbefalinger, og det er de meget trætte af i dag. Handelslivet er ødelagt. Jeg håber, at kommunen vil leve op til egen målsætning.

Niels Nebeling og købmand Per Mikkelsen fra SuperBest Søborg spurgte ind til kommunens nærhedsprincip, hvor borgere ikke må have mere end 500 meter til en dagligvarebutik. Særligt placeringen af REMA 1000 på Gladsaxevej vil trække kunder fra Søborg Hovedgade, mener Niels Nebeling, der også siger:

– Jeg har svært ved at forstå nærhedsprincippet på 500 meter for en kommune på Gladsaxes størrelse. Det projekt stopper aldrig. Der kommer en ny butik, som tager kunder fra de eksisterende, som derefter må lukke, og så er der jo igen over 500 meter til en dagligvarebutik, og så skal man etablere en ny for at efterleve princippet. Med hensyn til REMA 1000 så er jeg overbevist om, at det for kommunen har haft stor betydning, at man finder en køber til en grund, hvor der har ligget en tankstation, og REMA 1000 var villig til at betale for oprensningen af grunden.

I gennemgangen af detailhandelsanalysen undrede det Jens Christian Pedersen fra ICP, at stationen ved Buddinge for den ny letbane blev placeret nordligt og væk fra Buddinge Centret. Det var en bemærkning som Kim Wessel-Tolvig (V) bemærkede med tilfredshed. Wessel-Tolvig havde forsøgt at få byrådet til at gå med til en sydlig placering, men blev nedstemt på byrådsmødet sidst i august. Endvidere gennemgik Jens Christian Pedersen de kommende års udfordringer for Gladsaxe. I løbet af to år kommer et stort center på DISA-grunden i Herlev, og Lyngby Storcenter udvider med 10.000 kvadratmeter. Bagsværd kan allerede mærke den voldsomme konkurrence fra Lyngby, og i bymidten ses tomme butikslokaler.

Torsten Bo Jørgensen, projektleder i COWI med speciale i bymidteudvikling og detailhandel, påpegede over for forsamlingen, at tomme lokaler har det med at smitte. Han kom med flere ideer til, hvordan man kan styrke samspillet mellem kommunen, detailhandlende og borgere.

Kommunens byplanchef Britt Vorgod Pedersen opfordrede de detailhandlende til at opsøge byplanafdelingen, så kommunen og butikkerne kan løfte den store opgave, så Gladsaxe ikke mister terræn i forhold til nabokommunerne.

1. viceborgmester Trine Græse (A) ser mødet som en udstrakt hånd til detailhandelen: – Vi vil dialogen med butikkerne i Gladsaxe. På mødet havde vi tre inspirerende indlæg, som kan være med til at sætte liv handelen. De kommende år bliver der endnu større kamp om kunderne, når DISA Herlev åbner og Lyngby udvider. Derfor er så meget desto mere væsentligt, at vi står sammen om styrke handelslivet i Gladsaxe Kommune. Nu har vi fået åbnet for dialogen, og det er en god start.

 

 

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *

Top