Skal præsten med til din begravelse?
Mørkhøj-Kirke-36-14.jpg
Ib Ehlers Jørgensen og Katrine Blinkenberg beder de udøbte om at tænke sig om en ekstra gang. Foto: Privat.
Dette spørgsmål stiller Mørkhøjs præster de udøbte medborgere

Som præst kommer man i berøring med rigtigt mange mennesker i løbet af en uge. Præsten kommer hjem til mennesker fra menigheden, møder folk i kirken, på kirkens kontor eller over køledisken i supermarkedet. Oftere og oftere sker det, at de møder en brudgom, en dåbsmor eller en konfirmandfar, der ikke er døbt.
Præst Katrine Blinkenberg fortæller: – Ib (sognepræst ved Mørkhøj kirke, red.) og jeg føler os forpligtet til at stille de udøbte spørgsmålet: ’Skal præsten med til din begravelse?’ Og vi ser forbavselsen eller chokket malet i ansigtet, når vi fortæller, at vi ikke umiddelbart deltager, når et ikke-medlem dør. Det har man fravalgt ved udmeldelse eller ved aldrig at blive døbt. Det fravalg respekterer vi naturligvis i kirken.
Men – og nu kommer problemet – rigtigt mange er ikke klar over, at dåben er dét, der gør dig til medlem af folkekirken. Nogle ikke-medlemmer har allerede på forhånd aftalt begravelse med familien.
Men præst Ib Ehlers Jørgensen forklarer: – Der er desværre også mange familier, hvor man ikke i tide har fået talt tingene igennem, og hvor familien, der fortsat er folkekirkemedlemmer, ved et dødsfald er dybt ulykkelige over, at deres kære afdøde har fravalgt den kirkelige begravelse, fordi det for familien er en vigtig del af sorgforløbet at komme til begravelse i kirken.
Tidligere var det sjældent, at man stod i en sådan beklagelig situation, i dag – og i årene fremover – vil det ske oftere og oftere. Derfor opfordrer præsterne i Mørkhøj til, at folk ved udmeldelse får talt de her ting ordentligt igennem med familie og venner og lægger en plan for, hvordan de ønsker, at deres begravelse skal foregå, når nu de har fravalgt det kirkelige. Begge præster understreger, at afdøde selvfølgelig kan blive begravet på kirkegården, blot uden præstelig deltagelse, og mod en merbetaling for gravstedet, idet man jo har fravalgt at betale kirkeskat hertil i levende live.
Katrine Blinkenberg siger: – I det hele taget bør man ved tanker om udmeldelse tænke alle aspekter igennem: Betyder kristendommen og troen noget for mig? Ønsker jeg kirken i mit liv og omkring min død, eller er udmeldelsen udelukkende et spørgsmål om at spare lidt penge hvert år? Med andre ord: Ønsker jeg at bidrage til, at der fortsat skal være en kirke i Danmark, med ugentlige gudstjenester og ritualer omkring de store overgange i menneskelivet?

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *

Top