Skur 2 – det sociale midtpunkt
Skur-2-01-39-14.jpg
Den står på frikadeller, som vor mor troede hun lavede dem, og der vaskes og hygges. Det sociale spiller en meget stor rolle i Skur 2. Foto: Kaj Bonne
Værestedet i Høje Gladsaxe giver indhold i tilværelsen for mange af beboerne

Det er tirsdag omkring middagstid, der dufter dejligt i køkkenet i Skur 2.

På bordet står saft fra Bornholms mosteri, på bordet ligger økologiske pærer og i køleskabet er der drikkeyoghurt og mælk, fra mejeriet, Øllingegaard.

Skur 2 er et værested for borgere i Gladsaxe Kommune. Skur 2 er et samarbejde mellem Haraldskirken, Helhedsplanen i Høje Gladsaxe og Gladsaxe Kommune.

Målgruppen er borgere fra 25 år og opefter. Der er en god blanding af skæve eksistenser, pensionister, folk med udfordringer på kryds og tværs og helt almindelige folk, der synes det er rart at komme og hilse på og få en bid mad.

Stedet ledes af ildsjælen, Helen Jeppesen, 68 år. Helen har en bred erfaring med målgruppen, da hun gennem de sidste 30 år har arbejdet på diverse bosteder, væresteder og i Maria -tjenesten på Vesterbro.

Kodeordet for Skur 2 er: ”Vi passer på hinanden her”. Brugerne har et stærkt netværk imellem sig og deler gerne ud af deres egne erfaringer med hinanden. Der er en dejlig afslappet stemning i Skur 2. Alle taler med hinanden og hjælper hinanden med de praktiske ting. Brugerne er deltagende i forhold til, hvad der skal spises, hvilke ture der skal laves, og de deltager i rengøringen af stedet.

Der er varm mad, hver dag kl. 12.30 i Skur 2. Her bliver der serveret alt fra stegt flæsk med persillesovs til grøntsagstærter.

 

Fødevarebanken

Skur 2 har det sidste år, modtaget madvarer fra Fødevarebanken, der kommer med mad fra diverse restauranter og virksomheder, der har mad tilovers, som er ved at ramme sidste salgsdato.

”Det har højnet kvaliteten af de råvarer vi bruger i maden, at vi nu får mad fra Fødevarebanken”, siger Helen, der samtidig fortæller, at brugere er blevet mere opmærksomme på hvad de kommer i munden.

Efter Skur 2 er begyndt at modtage varer fra Fødevarebanken, er der også kommet flere desserter på menuen, da der ofte er frugter og bær med. ”Ja, vi er jo ved at blive lidt forvænte mht. dessert” , siger en af brugerne.

”Men det er også en udfordring at få menuen til at passe med de madvarer vi får, da de jo ofte er lige ved at ramme sidste salgsdato, men vi er kreative og det er jo en gave at få gode økologiske råvarer som vi kan bruge. Samtidigt sparer vi ca. 1/3 del på madbudgettet”,  siger Helen.

I forhold til madordningen i Skur 2, betaler man 30 kr. for middagsmad. Der er også udbringning af mad til brugere, der enten har svært ved selv at komme i Skur 2 eller hvis nogen er syge. Det er som oftest en af brugerne der bringer maden ud, men Helen gør det også.

Udover at servere mad, har Helen opbygget et lille lager af tøj, når vinteren rammer og det begynder at blive koldt udenfor. Brugerne kan så komme og få en varm sweater, en jakke eller et par støvler, hvis de ikke selv har pengene til at købe nyt. Ud over dette har Helen sørget for billige dyner og puder til brugere. Der er indgået et samarbejde med et kollegium, der huser amerikanske studerende i ca. 4 måneder af gangen. Når de studerende rejser hjem, er der masser af dyner og puder til overs og dem får Helen. Brugerne kan så købe tingene for 25 kr. pr. sæt.

”Det er vigtigt at der bliver betalt et symbolsk beløb, så brugerne oplever at have noget værdighed. Man kan jo nemt føle sig gjort til klient og føle man modtager almisser, og sådan vil vi ikke have det i Skur 2”, siger Helen.

Hun gør meget ud af, at brugerne får nogle oplevelser med på vejen. Hvert år, tager de der har lyst, til Gilleleje på sommerkoloni. Her hjælpes alle med de daglige gøremål og alle tager del i fællesskabet. Om aftenen sidder de ude og hygger med guitarspil og snak.

Der arrangeres også andre oplevelser for brugerne, fx biografture og Knuthenborg Safari Park.

”Det er netop på de her små ture, at relationerne bliver stærkere. Brugerne ser andre sider af hinanden og opdager, at de har forskellige kompetencer at byde ind med”, fortæller Helen.

Det er vigtigt at brugerne er medbestemmende i forhold til de aktiviteter der sker i Skur 2, så der afholdes husmøder, hvor der diskuteres, hvad der skal ske i huset.

Udover at være til stede i Skur 2, tager Helen sig også af de socialsager der er. Hun tager med brugerne på kommunen og i særlige tilfælde administrerer hun brugernes økonomi, så det sikres, at der er penge til måneden ud. Hun yder omsorg for hver enkel bruger og der er altid tid til en snak og løst og fast, hvis der er behov for det.

Skur 2 modtager gerne donationer i form af tøj, primært til mænd i alle størrelser. Skur 2 ligger i Høje Gladsaxe 71, og tøjet kan afleveres til Helen Jeppesen.

 

 

 

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *

Top