Gør din bil klar til vinter
vinterbil.jpg
Man kan selv gøre meget for at få bilen til at fungere i den strenge vinter. Foto: Privat.
Den mørke tid nærmer sig, og det er en god anledning til at få gået bilen efter. Falck giver her en række tips til vintertjekket

Glatte veje, salt, der tærer på bilen, og døde batterier. Vinteren står for døren, og det er en god idé at sørge for, at bilen er klar til sæsonens udfordringer. Redningschef Heino Svenningsen fra Falck har her samlet en række tips til, hvordan du gør bilen klar til vinter.

Sprinklervæsken
Forbruget af sprinklervæske stiger om vinteren, så tjek standen og fyld jævnligt op. Sprinklervæsken skal være frostsikret til mindst -21 grader. Hvis ikke strålen rammer, hvor den skal, kan du justere den med en nål.

Vinduesviskerne
Viskerne bruges mest om efteråret og vinteren, og er med til at sikre dit udsyn. Tjek at gummiet ikke er blevet hårdt eller er revnet, så de fungerer effektivt. Vinduesviskere bør skiftes 1 gang årligt – og efter en sommer, hvor de er blevet udsat for varme og UV-stråler, er vinduesviskerne ofte blevet hårde og har fået små sprækker.
Batteriet
Batteriets kræfter formindskes, når temperaturen falder, samtidig med, at der er større forbrug på batteriet til eksempelvis sæde- og rudevarme, viskere og ventilation. En varm sommer er hård kost for et startbatteri, ofte er der 50-70 grader varmt i et motorrum, hvilket slider på startbatteriet, men da motoren ikke kræver meget startstrøm er det først, når det bliver koldt, at bilen ikke kan starte.
Et startbatteri har normalt en levetid på 5-6 år. Så efter en varm sommer anbefaler vi at teste batteriet og, hvis det er dårligt, få det skiftet.

Bremserne
Velfungerende bremser er altid vigtige, og vinterens komme er blot endnu en lejlighed til at få tjekket dem. Overlad det til mekanikeren.

Rustbeskyttelsen
Saltede veje og vådt føre er rustens bedste ven. Masser af firmaer tilbyder professionel rustbeskyttelse, men du bør også selv jævnligt spule snavs, der holder på fugt, og salt væk. Vær særlig opmærksom på undervogn, hjulkasser og dørpaneler.

Olien
En omgang frisk olie er altid godt, inden vinteren sætter ind. En fuldsyntetisk olie er god til de fleste nyere biler og især om vinteren, fordi den er tyndtflydende og løber let gennem motoren – også når det er frostvejr. Skift samtidig oliefilteret. Brug kun den olietype, som foreskrives i instruktionsbogen.

Vinterdæk eller ej
Kig på dit behov. Er du afhængig af bilen, når der er masser af sne, bør du skifte til vinterdæk. Har du mulighed for at lade bilen stå, når sneen er over os, så kan du med forsigtighed køre sommerdæk om vinteren. Uanset type bør du have mindst 3 mm mønster – også selv om loven kun siger 1,6 mm. Når dækmønstret kommer under 3 mm, anbefaler vi, at du skifter dækkene ud.
Kølervæsken
Frost kan sætte bilen ud drift og i værste fald ødelægge din køler. Sørg for at frostsikre med kølervæske, der yder beskyttelse op til -35 grader.

Lakken
En god lakforsegling forlænger bilens levetid, og det kan med fordel gøres op til vinter. Stenslag, ridser og andre mindre skader udbedres med en lakstift, som kan fås hos din forhandler.

Lys
Hvis du selv har skiftet pærerne i bilens lygter i løbet af året, er det en god ide at få indstillingen tjekket hos din mekaniker.

Andre tip
Det er en god idé at smøre låsene med låseolie og give bilens gummilister en gang silikonespray. Sørg for, at ruderne er pudsede – så har de svært ved at dugge. Brug også aircondition og klimaanlæg hele vinteren. Det fjerner hurtigt dug og fugtighed fra bilen, samtidig med at anlægget benyttes sikres det, at pakninger ikke tørrer ud og bliver utætte. Ofte er manglende brug året rundt årsag til, at aircondition anlæg bliver utætte.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *

Top