Skoledag på 13 timer
taiwans.jpg
Foto: Privat.
Anderledes skoleforhold i Taiwan

Jeg vågner op kl. 7 om morgenen i New Taipei, en forstad der meget minder om Gentofte, i det nord-vestlige Taiwan.
Jeg ryster morgentrætheden af mig og tager sportstøj på, går ned i motionsrummet og træner i en times tid for at vågne op, inden jeg skal gøre mig klar på at tage til sprogskole, og derefter i skole. Lige nu sidder mine taiwanesiske klassekammerater allerede i vores klasselokale og bliver undervist i engelsk. Det gør de hver evig eneste dag fra 7.40 til enten kl. 20.30 om aftenen eller kl. 17 på de gode dage.
Jeg skal af sted kl 9.40 senest, hvis jeg skal nå metroen til Guting, som er stedet hvor min sprogskole ligger, og hvor jeg skal tilbringe de næste to timer med at lærer kinesiske skrifttegn og ord, hvorefter jeg tager til min skole i New Taipei, Taipei Jingwen Highschool.
Der tilbringer jeg de næste fire timers tid med at lave mine lektier fra sprogskolen, tale med lærerne og mine klassekammerater. Selve undervisningen har jeg meget svært ved at tage del i. Ikke så meget på grund af det højere niveau man måske kunne forvente fra den taiwanesiske skolekultur. Det er snarere det sproglige, der er det svære.
Skolen her er meget mekanisk, der er ikke plads for eleverne til at tænke eller ytre deres egne meninger om emner, hvilket jeg syntes er en manglende ting her.
I forhold til det danske skolesystem hvor vi har samfundsfag, historie, dansk og engelsk hvor vi kan ytre vores holdninger om emner, er deres skolesystem her meget sort / hvidt og meget ja og nej baseret. Nå klokken rammer 17.10, ringer klokken og jeg kan tage se frem til en times lang hjem tur til mit værtshjem i New Taipei. Nå jeg kommer hjem, venter min værtsmor og værtssøster, og vi tager derefter ud og spiser. Nå vi kommer hjem, går jeg i seng og sådan fortsætter mine hverdage indtil weekenden, hvor jeg for det meste tilbringer tid sammen med min Rotary Host Club, Rotary Panchiao Elite eller er sammen med de andre udvekslingsstudenter fra rundt omkring i verden.

Respekt for de ældre
Jeg hedder Magnus, jeg er 16 år, født i Århus, opvokset i København og Dyssegård, og jeg skal tilbringe det næste års tid i Taiwan, i hvad der forhåbentligt bliver det bedste år i mit liv.
Fra dag et prøvede jeg bare at være så udadvendt som muligt for at skabe relationer blandt de mennesker jeg skulle leve sammen med det næste års tid.
Jeg skal skifte mellem tre forskellige værtsfamilier under mit cirka 10-11 måneders ophold her i Taiwan. Lige i øjeblikket bor jeg hos Floor og Teresa, sammen med deres datter Aboo. Deres ældste, Robin, en dreng på min alder, tilbringer lige nu det næste års tid i Colombia. De er super dejlige og flinke mennesker, og har været fantastiske til at hjælpe mig til at falde til og efter kun en måneds ophold holder jeg allerede super meget af dem.
De har allerede givet mig en masse uforglemmelige oplevelser: Jeg har bl.a. været ude at surfe, spist en masse mærkelig mad og set hvordan forholdet er mellem bedsteforældre og deres børn og deres børn. En familie bygget på respekt for de ældre. Bedstefar og Bedstemor er en prestigefyldt titel, og selvom jeg ikke er familie med nogle af de mennesker der lever her, er det af ren ud respekt, at jeg og alle andre der er yngre en de personer de tiltaler, kalder dem for bedstefar og bedstemor, og eller, at jeg kalder min værtsmor, Tante Teresa, og min værtsfar, Onkel Floor.
Jeg er udsendt af Rotary Youth Exchange, som youth exchange ambassadør for Rotary sammen med en masse andre danske unge der er placeret rundt i mange forskellige lande i verden. Mine forældre var de første der gav mig ideen om at blive udvekslingsstudent. Jeg havde ikke lyst til at tage direkte i gymnasiet efter at jeg tog min afslutningseksamen fra Kildegård Privatskole i sommers, men jeg ville heller ikke tage efterskole eller 10. klasse.
Så jeg valgte den 3. mulighed, at blive udvekslingsstudent. Jeg begyndte allerede at skrive dele af min ansøgning i slutningen af 8. klasse, men jeg var stadigvæk en smule skeptisk over at skulle forlade min familie i et helt år for at leve i et fremmed land, med fremmede mennesker og en helt anderledes kultur end den jeg var vandt til herhjemme i Danmark.
Jeg føler jeg allerede har godt fat i sproget, og nok skal få det lært, selvom det kræver en del hårdt arbejde, og jeg elsker allerede Taiwan, fordi det er så simpelt. Folk der bor her er simpelthen så venligt sindede og fantastiske. Kulturen er virkelig fantastisk anderledes en vores egen danske kultur, både på godt og ondt. Jeg har haft det super godt indtil videre og tror på at jeg vil opnå flere fantastiske oplevelser under mit ophold.
Magnud Brøbecher Thorndahl via Rotary Youth Exchange taget på studieophold i Taiwan. Bakket op af Gladsaxe Syd Rotary. Og her fortæller han om en helt anden kultur – og om skoleforhold, der måske kan få den danske skolereform til at minde om en det rene slaraffenland.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *

Top