Der spilles og tegnes på livet løs
Musikskolen-01-45-14.jpg
Anja Reiff, leder af Gladsaxe Musik- og Billedskole, foran den imponerende billedfrise, som eleverne vedvarende tegner og maler på. Foto: Kaj Bonne
Gladsaxe Musik- og Billedskole gik i offensiven i forbindelse med skolereformen

Gladsaxe Musik- og Billedskole (GMB) har 1400 elever. Et imponerende tal. Særligt i en tid hvor konsekvenserne af skolereformen endnu ikke kendes i sit fulde omfang. Umiddelbart før skolereformen blev søsat, blev det livligt debatteret, hvilken betydning den lange skoledag ville få for elevernes deltagelse i fritidsaktiviteter om eftermiddagen.

– Vi har ikke kunnet registrere en tilbagegang blandt vores elever. Dog har vi kunnet se, at ventelisterne i år er lidt mindre end tidligere år, men det er jo ikke vores formål at have folk på venteliste, så egentlig er det vel nærmest en positiv udvikling, selv om det gør os mere sårbare, siger Anja Reiff, leder af Gladsaxe Musik- og Billedskole.

For GMB har skolereformen medført en ændret arbejdsdag for skolens undervisere. Deres arbejdsdag starter senere, fordi skoleeleverne har senere fri. Det gav en hvis bekymring blandt personalet på GMB, fordi de ikke vidste om det ville skabe vanskeligheder, når de skulle hente deres egne børn. Men indtil videre er det lykkedes for GMB at planlægge undervisningen på en så fleksibel måde, at problemerne har været til at klare.

Anja Reiff pointerer, at GMB har fat i mange unge fra ressourcestærke familier, og de aktiviteter, som de tilbyder på musik- og billedskolen, er dyrere end de fleste andre fritidsaktiviteter.

– En af tankerne bag skolereformen er at udjævne sociale forskelle. Den udfordring har vi taget til os. Og vi har lidt af et luksusproblem, for selv om vi har elever nok i forhold til vores normering, så findes der unge, der mangler det, som vi kan tilbyde. Mange unge opdager hos os, at når de først er kommet ind ad én dør, så åbner mange andre døre sig for dem bagefter. Hvis du eksempelvis spiller guitar, så opdager du andre instrumenter eller andre musiske genrer. Min holdning er, at vores verden skal være knap så eksklusiv, siger Anja Reiff.

 

Samarbejde

Skolereformen lægger i særdeleshed op til et større samarbejde mellem skoler og institutioner. Allerede i foråret tog Gladsaxe Musik- og Billedskole kontakt til samtlige skoler i kommunen:

– Nogle var parate med det samme, andre ikke. Vi har udarbejdet et idékatalog, men det er vigtigt, at vi ikke bare kommer og fortæller skolerne, hvad de skal gøre. Det skal være i et samarbejde mellem os og dem, og dialogen skal hele tiden være der. Vores undervisere er for eksempel ikke vant til store klasser, og de er ikke vant til at undervise elever, der ikke selv har valgt at melde sig til. Vores undervisere kommer fra konservatoriet eller kunstakademiet, og de har et højt fagligt niveau, og denne kompetence kan skolerne drage nytte af, hvis de ønsker, fortæller Anja Reiff.

– Skolereformen er en udfordring for alle – for skoleledere, skolelærere og vores undervisere. Men det er vigtigt, at vi på konstruktiv vis er med til at løfte en samfundsopgave, der er større end os selv. Heldigvis er Gladsaxe en kommune med et stort overskud i borgersegmentet, og det giver os mulighed for at komme ud til ’alle’. Men vi er kun lige begyndt. Vi asfalterer, mens vi kører. Vi samler erfaringer undervejs og justerer, hvis det er nødvendigt, siger Anja Reiff.

Gladsaxe Musik- og Billedskole bestræber sig overordnet på at gøre en forskel, selv om netop musik og billedkunst hverken kan måles eller vejes. Anja Reiff understreger, at man nøje følger udviklingen af skolereformen. Dog har man allerede nu kunnet registrere et større pres på kommunens lokaler, netop fordi skolerne selv bruger lokalerne helt frem til kl. 16, og det fører også til et pres fra aftenskolerne, som også bruger skolernes lokaler.

Anja Reiff gør opmærksom på, at det stadig er muligt at melde sig til musik- og billedskolen, selv om tilmeldingen sluttede i maj. Således er der stadig få ledige pladser i på bl.a. blæserinstrumenter og trommer/slagtøj: – Og det er vi ikke vant til, der plejer altid at være fyldt op med elever, siger hun. På hjemmesiden www.gladsaxe.dk/musikskolen kan du læse mere om skolens tilbud inden for musik og kunst.

 

Musikskolen 02 45-14

Basunisten Steffen Blume og trompetisten Anne Louise Lind er blandt underviserne på Gladsaxe Musik- og Billedskole. Foto: Kaj Bonne

 

 

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *

Top