Det udtryksfulde ansigt
Ansigt-04-47-14.jpg
Camilla Laulund viser tre nemme ansigtsøvelser. Kuglepennen mellem tænderne styrker de små og store kindmuskler og smilemusklen. ’Solen i øjnene’ styrker øjets ringmuskel, og ’knyt næven’ optræner halsmusklerne. Foto: Kaj Bonne
Charlotte Laulund har skrevet bog om vore ansigters naturlige folder og rynker

De fleste af os kender situationen, hvor vi har fået en sms eller en mail, som vi ikke har afkodet rigtigt. Vi mangler noget, nemlig afsenderen. Meddelelsen, som vi måske tolker som værende for hård eller personlig, mangler afsenderens smil eller glimt i øjet. De små signaler som et ansigt afsender, tolker vi umiddelbart, og så er det, der på skrift lyder så strengt og uforsonligt, ment som et venligt skub.
Charlotte Laulund fra Bagsværd har netop skrevet en bog om ansigtet: ’Dit ansigt – viden, vaner og værktøjer’. Her fortæller hun om ansigtssproget, som er det første, vi lærer. Når vi ligger i vuggen kan vi tolke mors ansigt. En baby kan ikke sætte ord på – men babyen kan vurdere, om mor er glad eller ked af det.
Fra barnsben har Charlotte Laulund interesseret sig for ansigtet. For dets folder og rynker. For dets naturlighed. Derfor går hun i bogen også til kamp mod tidens trend, hvor mange forsøger at undgå rynker og folder. Når hun sidder på café med sin børn, så kan hun pludselig blive bragt til virkeligheden, når hun hører et meget bestemt ’MOR!’ Så sidder hun og kigger på andre menneskers ansigter og tænker på, hvilke liv der mon ligger gemt der.

Klædelige rynker

– Et ansigt bliver da ikke nødvendigvis smukkere af botox eller kirurgiske indgreb, siger Charlotte Laulund, mens hun tager fat i to billeder af Mother Teresa og George Clooney: – Se de har begge rynker, men hvor det klæder dem! Journalisten nikker og fortæller, at han da heller ikke vil have noget imod at ligne den amerikanske skuespiller.
I sin bog forsøger Charlotte Laulund at give læseren viden om ansigtet og dets muskler: – Ansigtet kan trænes på samme måde, som vi træner resten af kroppen. Ansigtet kan blive smukkere af, at du træner de forskellige muskler, når du ved, hvor musklerne er. Først og fremmest gælder det også om at få nogle gode vaner.
Charlotte Laulund brænder for sin sag. Hun er passioneret og brænder med iværksætterens flamme. For et år siden startede hun egen virksomhed. Efter ti år som sygeplejerske og 12 år som kontoransat hos Novo Nordisk følte hun, at hun ville virkeliggøre ideen om at starte en klinik for massage og træning af ansigtet. I starten brugte hun weekenderne på at hjælpe veninderne, og 1. maj åbnede hun sin klinik ’Dit ansigt’ i Lyngby på fuldtid.
– Ansigtsmassage er vidunderligt. De siger alle, der har prøvet det. Jeg har også fået tilbagemeldinger på, at folks hovedpine er forsvundet. Nogle klienter kan have kæbemuskler, der er hårde som golfbolde, fordi de har gået og bidt tænderne sammen i årevis. Massagen og den efterfølgende træning kan få gløden tilbage i ansigtet – og i øjnene.
Charlotte Laulund har en mission. Hun håber, at hun kan få alle danskere til at blive bevidste om ansigtet. Bare få os til at tænke lidt på det i hverdagen.
Da hun skal fotograferes til Gladsaxe Bladet, anvender hun en øvelse, hvor hun sætter en kuglepen mellem tænderne. Hun forklarer, og fotografen knipser løs: – Man kan gøre det ti minutter hver dag for eksempel, når man kører bil.
Det er ikke uden virkning. Fotografen bider al skam i sig og kører tilbage mod redaktionen med en kuglepen mellem tænderne.

Charlotte Laulund. 49 år. Gift med Niels Laulund (med på Guldfireren i roning ved OL i Atlanta 1996). Tre børn mellem 12 og 18 år. Har arbejdet som sygeplejerske med speciale i for tidligt fødte. Kontoransat hos Novo Nordisk i 12 år. Startede egen virksomhed for et år siden og har netop skrevet ’Dit ansigt – viden, vaner og værktøjer’.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *

Top