Eleverne prøvede den sorte skole
Skolehistorie-06-47-14.jpg
Den mandlige lærer var iført lorgnet og ’røg’ på en klassisk pibe, mens Frøken Steffensen kontrollerede pigernes håndarbejde. Foto: Kaj Bonne.
Bagsværd Kostskole havde emneuge om folkeskolen gennem 200 år

Den danske folkeskole blev etableret for 200 år siden, og den har vel næppe været mere diskuteret og omdiskuteret end netop nu, hvor den seneste skolereform er blevet gennemført ved indgangen til det nuværende skoleår. I sidste uge valgte Bagsværd Kostskole at markere jubilæet med en emneuge.

Mens skolens 9. klasse-elever var i praktik gennemførte de resterende klassetrin fra begynder- (det samme som 0. klasse) til 8. klasse en historisk odyssé, hvor de kom igennem samtlige 200 år. Eleverne lærte blandt andet om revselsesretten og ’den sorte skole’, og meget passende gav eleverne deres bud på fremtidens skole.

Lærere klædte sig ud, så deres ’uniform’ matchede for eksempel 1800-tallet, første halvdel af 1900-tallet og 1970erne. Nogle af de mandlige lærere sad og ’røg’ på merskumspiber, og nogle af de kvindelige lærere trak i jakkesæt og fik påklistret et lille overskæg. Det store skred i lærernes påklædning skete efter 1968. Lærerne kom i sprælske farver, fløjlsbukser og lilla ble.

Emneugen startede med, at eleverne var på besøg på Arbejdermuseet, og hver dag kunne forbavsede Bagsværd-borgere se et demonstrationsoptog til S-stationen. Der blev demonstreret imod atomkraft, EF, manglende skolegang i u-lande og racisme. I fredags var et slogan: ’Sort eller hvid betyder ikke en skid’.

Begynder- til 2. klasse arbejdede i fredags med glaskuglespil og ’kast med pind’. Her lærte eleverne i ventetiden at glæde sig over andres præstationer, indtil de selv skulle i aktion. 3.-6. klasse havde opbygget en tidsrejse fra 1814 og deres bud på fremtidens skole, og de havde helt i nutidens interaktive ånd videofilmet deres forslag. – Vi har også talt om børnearbejde. Om at børn var billig arbejdskraft, og at de ofte havde risikofyldt arbejde, som for eksempel skulle kravle i skorstene, fordi de havde størrelsen til det, sagde lærer Maria Kruse.

Pigerne i 7.-8. klasse arbejdede med håndgerning, og Frøken Steffensen kunne fortælle pigerne: – Bagsiden af en kvindes håndarbejde siger mere end hendes sind! Eleverne rejste sig op, når de sagde noget.

– Eleverne lærer og fædrelandshistorie og bibelhistorie, og selvfølgelig siger vi De til hinanden, sagde lærer Lya Mathiesen, der i dagens anledning havde bundet håret op og fået sat et lille rødt overskæg på.

Drengene fra 7. og 8. klasse havde gymnastik og lærte at strække ben og arme ordentlig. – Og maven skal ind, også bagerens søn, kommanderede den mandlige lærer.

– Det er næsten som om, at eleverne nyder at underordne sig disciplinen, for de er efterhånden så vant til, at de skal forholde sig til alt muligt. De synes, at det er rart bare at få at vide, hvad de skal, vurderede lærer Lykke Mejdal Jensen.

I det hele taget gik eleverne op i de mange rollespil og skuespil med liv og sjæl. Således også på et lerværksted, hvor eleverne helt i ånden fra hippiedagene skulle udtrykke kærlighed i en lerfigur. – Vi har arbejdet med rollespil, hvor eleverne havde konservative forældre, der skulle forholde sig til, at deres datter ville være bygningskonstruktør og bokse, og drengen ville danse ballet. Vi har haft 150 elever gennem dette forløb for 7.-8. klasserne, og der var kun to af dem, der overhovedet havde hørt om rødstrømpebevægelsen, fortalte lærer Lene Matzen.

Emneugen startede med, at eleverne stemte om, hvornår de helst ville gå i skole. Et overvældende flertal stemte for 2014, men i fredags havde mange rykket deres stemme fra 2014 og 40 år baglæns til 1970erne!

Skolehistorie-01-47-14

De yngste hyggede sig med middelalderspillet, hvor de med en gren skulle ’kaste’ en pind. De lærte om tålmodighed og køkultur. Foto: Kaj Bonne.

Skolehistorie-09-47-14

3.-6. klassetrin havde været på Arbejdermuseet, og det gav dem en idé til at lave nogle lejligheder, der viste, at ni personer boede på blot 37 kvadratmeter.

Se flere på http://gladsaxebladet.fotokajbonne.dk

 

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *

Top