Et fantastisk univers for de unge voksne
Forfatter-Maj-Johansen-01-46-14.jpg
Maj Johansen har på eget forlag udgivet romanen ”Opvågning”. Det er en nutidig fantasyroman, hvor hun slår tonen an med: Forestil dig at vågne op i en fremmed krop Foto: Kaj Bonne
Gladsaxe-dramatikeren Maj Johansen debuterer med en fantasyroman, hvor læseren bør være mindst 15 år

Maj Johansen er en kreativ natur, der udstråler en energisk nysgerrighed. Og når man i anledning af hendes forfatterdebut får hendes livshistorie som baggrund, forstår man hvorfor. Hun har prøvet lidt af hvert og meget af det meste. I øjeblikket arbejder hun som både respiratorhjælper og handicaphjælper for at kunne præstere en indtægt, så hun uden at skulle gå fra hus og hjem kan afsøge sine muligheder som forfatter og forlægger. Da vi en fredag formiddag besøger hende i den hyggelige lejlighed i Buddinge, er hun netop kommet hjem fra en nattevagt.

Maj er ikke helt tilfreds med sit hår, da fotografen beder hende sætte sig på briksen med sin debutroman. Hun svinger professionelt hovedet fra side til side og skifter ansigtsudtryk, som en uddannet skuespiller. Nå ja, det er hun også – altså uddannet skuespiller, og selv om hun stadig har kontakt med teaterverdenen som både dramatiker og underviser, har hun sagt farvel til de skrå brædder for tre år siden.

Fotografen får sine skud og drager videre til næste opgave, og Maj Johansen fortæller om bogen og dens tilblivelse. ”Opvågning”er titlen på hendes selvudgivne epos, udkom 10. oktober og er en fantasyroman, der foregår i nutiden: – Lige nu, både i København og Sverige, siger debutanten.

Maj Johansen fortæller den måbende interviewer om fantasyverdenen og de forskellige begreber, som alle har det til fælles, at de kommer fra engelsk. Forfatteren taler om både ’shapeshiftere’ og ’walk ins’. En ’walk in’ er eksempelvis, når én sjæl overtager en andens plads.

”Opvågning” bevæger sig i dette fantasyunivers, som er væsensforskelligt fra trolde, feer, alfer, tilbagevendte vikinger og hvad, man nu ellers forbinder traditionelle fantasyfortællinger. Bogen er en ungdomsroman og altså ikke en børnebog. Bogen henvender sig primært til læsere mellem 15 og 35 år. – Unge voksne er blevet trætte af at skulle gå på børnebiblioteket, når de skal læse fantasyromaner. Der er en del sex og blod, så læseren bør være mindst 15 år, siger Maj Johansen, hvis egen datter Malou på 14 syntes, at noget af det skrevne var lidt for skrapt – særligt når det var hendes mor, der havde skrevet det!

Eget forlag

Det er noget af en mundfuld Maj Johansen har valgt at gabe over. For hun har valgt at udgive sin roman på eget forlag – Small Pockets of Wind – og ”Opvågning” er forlagets første. Anmeldereksemplarerne til de store aviser i København er Maj Johansen selv kørt rundt med. På cykel.

– Det koster en bondegård at sende en bog. Men selvfølgelig har jeg indhentet hjælp til professionel redaktion, korrektur og design af omslaget, siger Maj Johansen, der dog som tidligere grafiker selv har stået for bogens layout og opsætning. I processen har forfatteren også fået feedback fra kreative kræfter på skuespilleruddannelsen Ophelia.

– Her har jeg oprettet en skrivegruppe med unge skuespillere, der selv skriver. De har givet deres syn på mine skriverier. Mange er dem har talent for at skrive, og det er da muligt, at jeg som forlægger udgiver deres litterære forsøg.

Under skriveprocessen havde Maj Johansen også gavn af sin et-årige uddannelse som clairvoyant: – Denne uddannelse tog jeg mest for at styrke mit intuitive værktøj. I forvejen har jeg som skuespiller en god intuition, og det har været til stor hjælp under skrivningen af fantasyuniverset, for det har givet mig en større forståelse for, hvorfor jeg skriver, som jeg gør. Endvidere har jeg også kunnet gøre brug af den dramaturgi og indlevelse i personernes karakterer, som jeg også kender fra skuespilfaget. Jeg ser mig selv som en, der ’oversætter’ noget til andre mennesker, som de så får en historie eller en følelse ud af.

Maj Johansen har bevidst valgt en meget lav pris på sin store roman på 409 sider. Romanen koster kun 169 kroner som paperback eller blot 69 kroner som e-bog: – Selv om jeg ved, at mange unge mennesker har råd til at give 250-300 kroner for en roman, så er det stadig mange penge. Og jeg vil gerne have, at eksempelvis ungdommen i Høje Gladsaxe kan købe en roman til en overkommelig pris.

 

Fakta

Maj Johansen. 45 år. Har arbejdet som reklametegner og grafiker. Er uddannet skuespiller fra Skuespillerskolen ved Odense Teater (2001). Debuterede som dramatiker på Café Teatret med ungdomsforestillingen ’Der døde du!’ i 2011. Senest er hendes drama ’Søstre på kanten’ opført på Teater Masken i Nykøbing Falster. Uddannet som certificeret clairvoyant i 2012. Nu debuterer hun med fantasyromanen ’Opvågning’ på eget forlag.

 

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *

Top