Finder balancen med indiansk visdom
Indiansk-visdom-3.jpg
Mogens Juul, guide i indiansk visdom, lærte en række Gladsaxe-borgere om kontakten til de fire naturelementer – ild, vand, jord og luft. En af kursisterne var ergoterapeut Tina Hansen, der kan bruge sin nye viden i sit job som ergoterapeut. Foto: Jan Løfberg
Syv Gladsaxe-borgere har lært at anvende naturen på samme måde som indianerne

De fleste af os kender fornemmelsen af uro og ubalance. Nogle gange kender vi svaret på disse følelser. Andre gange har vi bare fornemmelsen uden at kunne sætte ord på. Vi tænker måske: Hvis bare jeg kunne finde mig selv eller finde balancen igen. Under alle omstændigheder er det almen menneskeligt at både føle og tænke sådan.
I Gladsaxe Kommune findes De Frivilliges Hus på Taxvej i Bagsværd og i samarbejde med Frivilligcentret i Lyngby-Taarbæk Kommune har man i over seks år tilbudt borgere at få redskaber til at tackle den hurtigere hverdag. Da certificeret guide i indiansk visdom Mogens Juul henvendte sig, fik man arrangeret et foredrag med 40 interesserede deltagere til at høre om at finde ro og balance i tilværelsen.
Ergoterapeut Tina Hansen fra Gladsaxe var en af de mange tilhørere, der interesserer for emnet. Det gør hun både personligt og fagligt:
– I hverdagen arbejder jeg med syge og stressede mennesker, hvor det også gælder om at finde og holde balancen. Jeg er uddannet ud fra en vestlig og teoretisk tilgang til stress og uro, men jeg er et almindeligt reflekterende menneske, og da jeg i Gladsaxe Bladet læste om Mogens Juuls foredrag ’Hold balancen’, syntes jeg, at det lød spændende. Efter foredraget havde jeg lyst til at vide mere, og jeg var herefter så heldig at blive udvalgt til den gruppe, der skulle ud i naturen med Mogens Juul, siger Tina Hansen.
Mogens Juul havde syv kursister med i fire søndage à fire timer, hvor de kom i kontakt med de fire naturelementer – ild, vand, jord og luft. Kursisterne sad ved bålet og ved vandet, lyttede til træerne og trak vejret.
– Min opgave er at skabe en ramme og tage et skridt ad gangen, så deltagerne finder frem til roen i hverdagen. Overordnet gælder det om at blive bedre til at leve sit liv. Inderst inde ved vi godt, hvad der skal til, men vi har bare glemt det. Når vi får rummet, tiden og rammerne, så kommer det naturligt tilbage til os, siger Mogens Juul, der tidligere var SFO-leder, men nu har valgt at hellige sig sin store passion: at lære andre folk om indiansk visdom.
Mogens Juul ser sig som guiden, der får folk til at finde den indre viden og visdommen i sig selv. Han har ingen løsninger eller påbud, men i sin undervisning styrer han deltagerne inden for rammerne af sine metoder.
– Folk har forskellige hastigheder i deres indlæring, men jeg fornemmer, at alle kan finde en værdi i det, som jeg tager dem med ud til. Det gælder om at skabe nysgerrigheden for naturen og livet. Det åbner for en frihed og kreativitet hos den enkelte. Indiansk visdom tilbyder først og fremmest en række praktiske værktøjer, som mennesker kan bruge i dagligdagen. Indimellem drejer det sig om at trække vejret og blive i det. Mange af os tror, at livet kommer til os udefra, men indiansk visdom ved, at det kommer indefra, siger Mogens Juul.
Tina Hansen er nu gennem forløbet på de fire efterårssøndage, men hun sagtens forestille sig, at hun fik yderligere viden om indiansk visdom. I hvert fald har hun allerede nu oplevet en forandring i hverdagen: – Når jeg samler en pind eller en sten op, så griner mine børn: Nu bliver du altså mærkelig, mor. Men jeg har ændret fokus og gør nogle ting anderledes. Jeg går også rundt i min have på en anden måde. Når jeg skal have mine tanker ud, så vikler jeg en snor om en pind eller maler mine tanker. Det er fysisk manifestation for det, som jeg tænker på. På arbejdet er en kollega og jeg begyndt at runde dagen af ude i naturen, som vi har lige uden for døren, i stedet for at sidde og evaluere på et kontor, siger Tina Hansen.
Mogens Juul ser paralleller mellem indiansk visdom, indisk filosofi og buddhistisk mindfulness. I bund og grund så kommer de vel alle ud af den samme kilde – visdom fra Jordens oprindelige folk. Store dele af den indianske visdom var uspoleret i mange år og forblev upåvirket af den vestlige tankegang helt frem til 1870erne samtidigt med, at indianerne holdt deres visdomstraditioner meget lukkede for fremmede indtil for ganske nylig. Indisk filosofi og buddhisme har nok i højere grad været præget af den vestlige tankegang langt tidligere.
– Indiansk visdom er både åndeligt og praktisk anlagt. Som menneske oplever du meget klart, at du er forbundet med naturen og Moder Jord. Alt er forbundet og vi er en del af det, slutter Mogens Juul.

Mogens Juul (SingingWolf). Certificeret Council Guide (fra USA) i indiansk visdom. Coach. Storyteller, forfatter og foredragsholder. Du kan læse mere om Mogens Juul på hans hjemmeside: www.singingwolf.dk
De Frivilliges Hus
De Frivilliges Hus på Taxvej 15 i Bagsværd er en del af Gladsaxe Kommunes tilbud til borgerne under Social- og Sundhedsforvaltningen. De Frivilliges Hus skaber synlighed omkring det frivillige sociale arbejde med en række projekter, bl.a. debatarrangementer i samarbejde med Gladsaxe Oplysning Forbund. Huset laver også en række kurser for frivillige inden for det frivillige sociale område.
Udvalgte netværks- og selvhjælpsgrupper i De Frivilliges Hus:
Litteratur der lindrer
Forældregruppe til unge over 18 år
Qigong og gåture
SMART recovery selvhjælpsgruppe for alkohol- og stofmisbrugere
Lær at tackle angst og depression
Migrænikergruppe
Du kan læse mere på www.defrihus.dk

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *

Top