Vangede-forfatter bag ny bog om Ricardo
Forfatter-48-14.jpg
Nils Finderup fra Vangede er en af forfatterne bag den første biografi om Richard Møller Nielsen, træner bag EM-guldet i fodbold i 1992. Foto: Kaj Bonne
Nu er biografien kommet om den danske landstræner Richard Møller Nielsen

Nils Finderup fra Ericavej i Vangede kan lidt af det hele inden for medieverdenen. Som uddannet journalist har han et veludviklet blik for den gode historie, og da han også har arbejdet som redaktør, redaktionschef, presse- og kommunikationsmedarbejder, forfatter og forlægger, så var han ikke i tvivl, da han fik mulighed for at være medforfatter sammen med Martin Davidsen til den første bog om Richard Møller Nielsen: Mirakelmageren udgivet på Turbine. – Det er en spændende historie. Der har været en del research og meget af det, vi har fundet frem til er jo fra tiden før internettet. Det er ikke altid lige nemt, for da vi begyndte at gå tilbage til 1950erne, så kneb det for folk at huske helt rigtigt, så oplysningerne skulle hele tiden kontrolleres og krydstjekkes, men det har været en fornøjelse at arbejde med denne biografi, siger Nils Finderup, der efterhånden har skrevet en række biografier over de allerstørste danske sportsnavne. Udover bogen om ”det fynske bøgetræ”, som Danmarks tidligere landstræner i fodbold kærligt blev benævnt, så har Finderup leveret anmelderroste biografier om blandt andre Tom Kristensen, Jan Magnussen, Kevin Magnussen og Jesper Grønkjær.

Richard Møller Nielsen døde tidligere i år og har derfor ikke medvirket. Egentlig havde Richard Møller Nielsen det sådan, at hvis der skulle skrives en bog om ham, ville han selv medvirke. De sidste par år var han imidlertid stærkt svækket af sygdom, så derfor fik han ikke gjort noget ved tankerne. Der vil altid være holdninger til, om det er i orden eller ej at udgive en bog om en person, når vedkommende selv ikke har eller har kunnet medvirke.

– Det ville have været synd ikke at skrive bogen om Richard Møller Nielsen. Han er jo manden bag alletiders største triumf for det danske fodboldlandshold. Alle kan huske, hvad de lavede den 26. juni 1992. Richard var også et paradoks, for han tænkte fodbold 24 timer i døgnet. Han var en yderst velforberedt træner, der vidste alt om modstanderne, og derfor var han i stand til at klæde spillerne på rent fodboldmæssigt før en kamp, så de udelukkende kunne koncentrere sig om deres arbejdsopgaver på grønsværen, siger Niels Finderup.

Konfliktstof

Bogen kommer naturligvis ind på de anstrengte forhold mellem Richard Møller Nielsen og dele af den danske presse. Nils Finderup forklarer, at Richard Møller Nielsen var både ærekær og stolt. Derfor kom det konflikter mellem landstræner og pressen, når resultaterne ikke levede op til forventningerne. En anden del af forklaringen skal findes i den omstændighed, at Richard Møller Nielsen tog udgangspunkt i defensiven: Hvis modstanderne ikke scorer, så kan vi i hvert fald ikke tabe. Det var jo i høj grad et opgør med den normale danske selvforståelse om ’den flotte, offensive fodbold’, som især landsholdet fra de glade VM-dage i Mexico 1986 praktiserede.

Men Richard Møller Nielsen havde som træner for OL-landsholdet set, hvor stærk en defensiv vi havde med profiler som Peter Schmeichel og Lars Olsen på holdet. De kom jo i løbet af kort tid på det ’rigtige’ landshold, og når så offensive kræfter som Brian Laudrup, Flemming Povlsen og Kim Vilfort, så fulgte med, så vidste fynboen, at vi havde kvalitetsspillere i begge ender af banen. Mange danskere har i dag glemt, at dette OL-landshold slog Grækenland med 5-0 og Rumænien med 8-0! OL-holdet nåede aldrig at komme til Seoul, fordi man havde anvendt Per Frimann uberettiget i en OL-kamp i Polen, og det kostede billetten til Sydkorea.

Fire år senere kom Danmark så med til EM i Sverige på afbud, og en stribe af OL-spillerne var nu med til at slå Tyskland med 2-0 i EM-finalen i Göteborg.

Nils Finderup og Martin Davidsens biografi giver hele historien om Richard Møller Nielsen. Om hans aktive karriere, hans skade, hans trænerkarriere, og hans død. Bogen er på 464 sider og rigt illustreret med mange ukendte foto.

Et kapitel, som især Nils Finderup i særdeleshed er stolt af, er kapitlet om Richard Møller Nielsens trænerperiode i Esbjerg i slutningen af 1960erne. Her fandt journalistiske frem til en helt anden sandhed end den, der i sin tid gik i medierne.

 

 

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *

Top