Indisk brydeform vinder frem
Kadabbi-02-46-12.jpg
Det danske kvindelandshold har ydet en koncentreret træningsindsats forud for World Cup I Indien. Foto: Kaj Bonne.
De danske kabaddi-landshold tager til VM

5. deecember drager de danske kabaddilandshold til World Cup i Indien. Ka… hvad for noget?

Kabaddi!

Hvad er det?

Det er en indisk brydeform, en slags holdbrydning eller fangeleg, om man vil.

Kabaddi har indtil videre en begrænset udbredelse herhjemme, men der arbejdes målrettet på at få sporten synliggjort. Forleden var der et større tv-indslag, fordi de danske landshold for både kvinder og mænd deltager ved World Cup.

Træningen foregår både på Mørkhøj Skole – indendørs i gymnastiksalen og udendørs på græsarealet – samt Grøndals Centret.

– I år har vi arbejdet mere målrettet på at skabe nogle stærkere landshold end sidste år. Vi har udvidet vort trænerteam og brugt erfaringer fra sidste år til at gøre os bedre, fortæller Allan Bo Jakobsen fra Danmarks Kabaddiforbund. Allan Bo Jakobsen har tidligere været formand for det ’rigtige’ brydeforbund, men for få år siden blev han inviteret til Iran, hvor han overværede kabaddisporten, som straks fangede hans interesse. I 2012 stiftede han sammen med den herboende iraner Saeid Tayyebi og den herboende inder Prabjit Singh Danmarks Kabaddiforbund.

Allerede samme år erobrede det danske kvindelandshold en sølvmedalje ved World Cup, og sidste år opnåede kvinderne en bronzemedalje, så der bliver noget at leve op til i Indien.

Sådan dyrkes kabaddi
I udgangspunktet er kabbadi en fangeleg for to hold, som scorer point mod hinanden ved at fange hinandens spillere eller undgå dette. Nogle simple rammer regulerer fangelegen, så den ender med at blive en særdeles taktisk og atletisk sport. Hvert hold har således fire forsvarere (kaldet ‘stoppers’) på banen, som danner en kæde ved at holde hinanden i armene, samt seks angribere (kaldet ‘raiders’). Kabaddi spilles ved, at hvert hold på skift sender én af sine raidere gennem en port på midten af banen og ned på modstandernes halvdel af cirklen. Idet raideren krydser gennem porten, starter et nedtællingsur, og han har præcis 30 sekunder til at returnere gennem den samme port. Inden de 30 sekunder er gået, skal han have rørt én – og kun én – af modstandernes fire stoppere, nå at løbe tilbage igennem porten og ind på sin egen banehalvdel. Lykkedes det den angribende raider at røre en af de fire stoppere og nå tilbage til sin halvdel, får det angribende hold således et point. Lykkedes det ham ikke at nå tilbage inden de 30 sekunder er gået, får det forsvarende hold et point. De fire stoppere er imidlertid ikke forsvarsløse. For det første må de løbe væk fra den angribende raider, dog forudsat at de ikke bryder den kæde, de danner. For det andet må én af forsvarende stoppere også modangribe den angribende raider og forsøge at holde ham fast, så han ikke kan løbe tilbage til sin halvdel, inden de 30 sekunder er udløbet. Det er her brydningen kommer ind i billedet, da stort set alle brydegreb gælder, når raideren skal holdes tilbage.
 

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *

Top