- Gladsaxebladet - https://www.gladsaxebladet.dk -

Små partier havde stor aften

Konservative og Liberal Alliance var de store stemmeslugere, da Gladsaxes nyudklækkede 18-årige traditionen tro var inviteret til den årlige 18-års fødselsdagfest. Målet med festen er at vække de unges lyst til at være aktive borgere og ytre sig – uanset partifarve og holdning.

I Gladsaxe Byråd er de konservative repræsenteret af Lars Abel, mens Liberal allaince har fået valgt Michele Fejø. Men et valg her og nu kunne ændre det forhold, hvis det kun var de unge, der stemte.

170 unge Gladsaxe-borgere, der i år er fyldt 18 år, var i fredags 5. december samlet i Bagsværd Skoles festsal til det årlige 18-års fødselsdagsarrangement, der både fejrer de unge og introducerer dem til politik og det at være demokratisk aktive borgere i Gladsaxe.

Aftenen startede med at TV2 korrespondent Simi Jan satte vores demokratiske frihed i perspektiv ved at fortælle om de forhold, der hersker i Afghanistan, hvor befolkningen blandt andet risikerer deres liv, hvis de stemmer ved de demokratiske valg.

Som en del af fødselsdagsfestens tradition, fik de unge mulighed for at give deres politiske ståsted til kende både før og efter de havde hørt oplæg fra ungdomspolitikerne.

Afstemningen blev holdt på sms og før de politiske oplæg var Socialdemokraterne og Venstre de store stemmeslugere med henholdsvis 24,4 og 16,3 procent af stemmerne. Det billede ændrede sig efter de politiske oplæg, hvor de unge havde mulighed for at afgive deres stemme endnu en gang. Socialdemokraterne faldt til 13,9 procent, mens Venstre ramte bunden med 2,5 procent af de unges stemmer. Til gengæld steg de konservative fra 5,8 procent til hele 20,3 procent, mens Liberal Alliance steg fra 14 procent til 20,3 procent.

 

Mad, musik og stand up

Udover den politiske afstemning og oplæget fra Simi Jan blev de unge også budt på mad og tip en 13´er, hvor de kunne teste deres paratviden om demokrati og Gladsaxe Kommune. Tre vindere blev kåret på scenen og fik billetter til Gladsaxe Bio. Aftenen sluttede af i selskab med stand upperen Christian Fuhlendorff.

 

De unges valg før (i procent)

Socialdemokraterne 24,4

Radikale Venstre 12,8

Konservative 5,8

Socialistisk Folkeparti 5,8

Dansk Folkeparti 9,3

Venstre 16,3

Enhedslisten 11,6

Liberal Alliance 14

 

De unges valg efter (i procent)

Socialdemokraterne 13,9

Radikale Venstre 6,3

Konservative 20,3

Socialistisk Folkeparti 13,9

Dansk Folkeparti 5,1

Venstre 2,5

Enhedslisten 17,7

Liberal Alliance 20,3

 

Stemmefordeling ved kommunalvalget 2013 (i procent)

Socialdemokraterne 36,9

Radikale Venstre 5,9

Konservative 6,4

Socialistisk Folkeparti 7,9

Dansk Folkeparti 10,9

Venstre 15

Enhedslisten 12,2