Søborg kirke runder de 100 år
kirketyveri.jpg
Gladsaxe politi foretager en foreløbig forsigtig ransagning af paprøret som sværdet er lagt ned i. Foto: Privat
Dramatisk episode for 26 år siden

2. juledag kan Søborg kirke fejre sin 100 års fødselsdag. Kirken har været steder for mange glade og gode stunder med dåb. konfirmationer og bryllupper og triste, når der skulle tages afsked ved begravelser.

Men også en højst usædvanlig begivenhed med et tyveri, som Gladsaxe Bladets tidligere ejer og redaktør Jørgen Olsen her fortæller om:

Søborg Kirken blev internationalt kendt i 1988, da Prins Christians rytterkårde, stjålet i Roskilde domkirke dukkede op i Søborg

Et anonymt opkald til Gladsaxe Bladets redaktion fik den kostbare kårde frem i lyset. Gemt i et simpelt paprør i et lille rum bag indgangsdøren i menighedshuset. Gladsaxe Bladet fik en aftale om at holde historien tilbage, så vi avisen kom først med nyheden.

Det historiske yderst værdifulde prins Christian sværd, der i sommeren 1987 blev stjålet fra Roskilde domkirke, blev onsdag den 12.oktober fundet i Søborg kirke. Det skete ved en anonym opringning til Gladsaxe Bladet. Ved 13-tiden ringede en mand, der ikke ville opgive sit navn, men bad om at tale med en journalist, til hvem han forklarede at et nationalklenodie var kommet til veje”, og at det kunne afhentes i Søborg kirke. Han sagde at det drejede sig om det ”guldsværd” som for et år siden blev stjålet fra Roskilde domkirke. Den anonyme der forekom, at være midaldrende talte et pænt sprog meget nøgternt lidt forretnings detaljeret om, hvor i Søborg kirke kirketjeneren kunne finde sværdet. Da han blev gjort bekendt med, at Gladsaxe Bladet ville kontakte politiet svarede han det er ok, hvorefter han smed røret på. Gladsaxe Bladets journalist Per Hornelund henvendte sig omgående til Søborg kirkes kordegn Bitten Kristiansen der efter at være sat ind i sagen, udleverede nøglerne til kirkens lokaler.

Ved at opgive eftersøgningen, men så..

Mens journalisten var ved at lukke sig ind på den side af kirken der vender mod Frödings Alle dukkede kirkens præst Karen Helgason og menighedsrådsmedlem Annie Pedersen op og hjalp med eftersøgningen. Man fandt intet i første omgang, og var ved at forlade kirken ud fra den formodning, at det var en grov spøg.

Men på vej ud af døren fik Annie Pedersen øje på noget bag en repos, der ikke plejede, at være der. Ovenpå en række sammenklappede stole lå et stykke sort plastic og under det en godt en meter langt paprør bundet til med en indkøbspose fra den lokale Bristol Sport på Søborg Hovedgade,

i den ene ende.

Var tyven lokal

Politiet kom til 5-6 minutter efter, og efter en telefonsnak med politigården og en snak med politifolk fra Roskilde der siden tyveriet 1.juni 1987 havde arbejdet på sagen dukkede hurtigt op og tog sværdet med til Roskilde. Det var en lettelse, da man kunne konstaterer, at det var prins Christians sværd. Var tyven lokal?. Noget kunne tyde på det. Døren til kirken som normalt var låst, var netop åben den formiddag fordi nogle teknikere skulle justerer kirkeklokkerne. Der var ingen tegn på indbrud i kirken. Prins Christians sværd lå, – og ligger nu igen på sarkofaget ved siden af Chr. IV’s kiste. Han var søn af den berømte konge og kaldtes ”Den udvalgte” men døde i 1647.

Der er tale om en rytterkårde, 112 cm. lang. Materialet er jern prydet med guld- og sølvornamenter.

I efterårsferien efter sværdets lykkelige tilbagekomst blev Roskilde kirke ekstra sikret mod tyverier. Nu skal det være slut med at løbe med de nationale klenodier sagde domkirkens værge Peter Randløv. – Og nu venter vi et ekstra stort rykind i efterårsferien. Historien var så god at Gladsaxe Bladet gerne ville beholde den for sig selv indtil næste udgave af avisen kom på gaden den 18. oktober. Den var alle, også Gladsaxe og Roskilde politi med på. Så Historien om det stjålne sværd blev en solohistorie for Gladsaxe Bladet.

kirke-002

Foto: Privat.

 

 

 

 

 

 

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *

Top