annonce
Utilstrækkelige åbningstider i fritidsklubberne
Pulje til ”udmøntning af fagligt løft” hjælper ikke meget mener bestyrelsesformand på Kvikmarkens Privatskole

Kommunen bør spille bedre med, når det gælder om at finde en løsning, så elever i 4.-6. klasse i privatskolerne kan komme i fritidsklubberne, når de får fri fra skole.
Det mener Michael Trinskjær, der er bestyrelsesformand på Kvikmarkens Privatskole.

Gladsaxe Bladet fortalte forrige uge om ”et stormfuldt byrådsmøde”, hvor Trine Græse (A) havde haft en kraftig meningsudveksling med Michele Fejø fra Liberal Alliance om åbningstider i fritidsklubberne for 4. – 6. klasse. De øvrige forligspartier bakkede op omkring Trine Græse

-I kølvandet på folkeskolereformen har Gladsaxe Kommune ændret åbningstider i fritidsklubberne, så de matcher de nye skoledage på kommuneskolerne. Det er der ikke noget mærkeligt i, men det har haft den uheldige bivirkning, at de nye åbningstider ikke tager hensyn til ringetider og dagsrytme på privat- og friskoler i kommunen, siger Michael Trinskjær.

-Klubberne åbner først kl. 14.30, hvilket for mange af børnene på Kvikmarkens Privatskole giver lige nøjagtig så megen ventetid, at de mister tålmodigheden og går hjem. Derefter er det svært at få dem lokket hen i klubben, og resultatet er en masse børn i 10-11 års alderen, der hænger hjemme eller på gaden, indtil deres forældre kommer hjem. I stedet burde de være sammen med inspirerende pædagoger, der kan udfordre og aktivere dem.

-På byrådsmødet – og i et debatindlæg her i avisen i sidste uge – rejste Michele Fejø dette problem, som blev afvist af Trine Græse bl.a. med henvisning til, at de private skoler i forbindelse med folkeskolereformen har fået tilført penge til at tackle den situation. Det er en temmelig frisk fortolkning af sandheden.

-Der er oprettet en pulje til såkaldt ”udmøntning af fagligt løft”, som når den er fuldt indfaset i 2017, er på 47 mio. kr. til fordeling blandt landets ca. 540 friskoler og privatskoler. Det er i gennemsnit under 100.000 kr. til hver skole. Disse penge rækker ikke langt og er ikke tiltænkt klubtilbud for 4. – 6. klasse, selvom skolerne selvfølgelig kan vælge at bruge dem der. Mit gæt er, at skolerne vælger at bruge dem på formålet; altså ”fagligt løft”.

-Man kan spørge sig selv, om det er kommunens problem, at privat- og friskoler har andre ringetider. Vi sørger for løbende på Kvikmarkens Privatskole at finde lokale løsninger, der kan afhjælpe, men vi kunne ønske, at kommunen spiller bedre med. Ikke mindst fordi det faktisk er 22-23% af alle børn i Gladsaxe Kommune, der går på en privatskole eller friskole.

-Disse børns forældre betaler præcis det samme i skat og har samme brugerbetaling i klubberne som forældre med børn i kommuneskolerne. Derfor bør kommunen påtage sig det ansvar at sikre, at fritidsklubberne udgør et attraktivt og solidt pædagogisk tilbud for alle børn i kommunen.

-Vi vil ikke blande os i politisk takt og tone, men vi regner bestemt med, at ansvarlige lokalpolitikere – budgetforlig eller ej – reagerer på aktuelle problemstillinger, selvom de kræver justering af eksisterende beslutninger. Fra Kvikmarkens Privatskole vil vi fortsætte kontakten til både forvaltning og politikere for at etablere en dialog om dette problem, siger Michael Trinskjær.

3 kommentarer om “Utilstrækkelige åbningstider i fritidsklubberne”

 1. Kasper Olesen siger:

  “Disse børns forældre betaler præcis det samme i skat og har samme brugerbetaling i klubberne som forældre med børn i kommuneskolerne. Derfor bør kommunen påtage sig det ansvar at sikre, at fritidsklubberne udgør et attraktivt og solidt pædagogisk tilbud for alle børn i kommunen”.

  Hørt! Og de og deres børn skal derfor være velkomne i Folkeskolen sammen med alle os andre (den er faktisk slet ikke så tosset). Så er problemet løst.

  Med venlig hilsen

 2. Just Pedersen siger:

  Kasper Olesen skal vel have tak for at sige, hvad det røde flertal i byrådet ikke tør: nemlig at formålet med denne manøvre er at få lukket de privatskoler i Gladsaxe, som hver fjerde barn går på.

 3. Kasper Olesen siger:

  Nej. Pointen er, at man ikke kan forvente særbehandling, når man har valgt de offentlige tilbud, som er ens for alle, fra. Der har været en lovændring, desværre, og det har medført ændringer, som vi alle har måtte tilpasse os (fx. en kraftig reducering af SFO åbningstid uden tilsvarende rabat). Det offentlige finansierer i øvrigt 71 % af udgifterne pr. elev i en privatskole. Det er vel derfor kun rimeligt, at privatskolerne tilpasser sig de nye åbningstider i de offentlige tilbud? Det kan ikke være det offentliges pligt at finansiere særtilbud til en særlig gruppe borgere, og medlemmer af Liberal Alliance burde da om nogen være imod øgede offentlige udgifter.
  “Det er ikke en kommunal kerneopgave at komme med kultur og fritidstilbud. Det kan folk klare selv, hvis de får lov til at beholde flere af deres egne surt tjente penge”. Citat Just Pedersen, som også har ytret følgende:
  “Små skoler er helt fint, og der bør støttes op om de forældre, der ønsker at etablere friskoler i Gladsaxe. Men det bør ikke være en kommunal opgave”.

  Det bør ikke være en kommunal opgave. Netop. Privatskolerne må selv finde en løsning.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *

Top