- Gladsaxebladet - https://www.gladsaxebladet.dk -

Bagsværd-guitarist satser bredt

For den 26-årige Peter Oldrup fra Bagsværd er det sådan set meget enkelt at kategorisere klassisk musik. Hans yndlingscitat er af den amerikanske jazztrompetist Louis Armstrong. I en fordansket udgave sagde Armstrong: – Al musik er folkemusik, for jeg har aldrig hørt en hest synge.
Selv spiller Peter Oldrup klassisk guitar, men han breder beredvilligt genren ud, så den er at finde mellem Johann Sebastian Bach og The Beatles. Og nu har han onsdag 4. februar debutkoncert i Konservatoriets Koncertsal, eller det som mange kender som Radiohusets Koncertsal lige ved Forum på Frederiksberg.
– Egentlig er der ingen bestemt genre eller stilart for klassisk guitar. Men hvis jeg skal blive i de musiske termer, så kan man sige, at jeg spiller partiturmusik. Det vil sige, at en komponist har komponeret noget musik, som jeg bringer til live.
Når man hører om klassisk guitar, så tænker mange på danskeren Kaare Norge. Han har fået den klassiske guitar udbredt for et større publikum. Og som sådan tjener Norge også som et forbillede.
Peter Oldrup er færdiguddannet fra solistklassen på musikkonservatoriet, og det er en slags overbygning på konservatorieuddannelsen – det svarer nærmest til en ph.D. i musik. Afslutningen på uddannelsesforløbet er en traditionelt en solokoncert: – Det er et visitkort, hvor du kan præsentere dig selv og dine kunstneriske ambitioner og din kunnen.
I ’miljøet’ bliver der naturligvis lagt mærke til, at Peter Oldrup giver solokoncert, men han er meget bevidst om, at klassisk musik i dag er en subkultur i musikkens verden, og klassisk guitar er en subkultur under den klassiske musik.
Peter Oldrup fortolker værker af blandt andre Johann Sebastian Bach og Benjamin Britten, og som noget helt specielt har han fået sin studiekammerat Tan Tuan Hao til at skrive musikstykket ’Through the Fences the Light falls’ – et avantgardistisk nummer, som Peter Oldrup uropfører på din debutaften.
Koncerten strækker sig over to timer, så Peter Oldrup har ligget i ’skarp træning’ i ni måneder. Mange noder og greb skal huskes. Heldigvis har den talentfulde guitarist fået et studielegat, så han en gang om måneden har kunnet tage til England for at få undervisning af australieren Craig Ogden.
I første halvdel af koncerten er Peter Oldrup alene på scenen, men efter pausen får han selskab af Storstrøms Kammer Ensemble. Sammen skal de spille brasiliansk musik.

Musik hele døgnet
Peter Oldrups lejlighed i Bagsværd afslører den musikalske interesse. Et større stereoanlæg med grammofon og CD-afspiller. På væggene hænger en række guitarer sammen med hundredvis af CDer. Det er Peter Oldrups drøm at leve af sin interesse, og det forventer han såmænd også bliver tilfældet. Allerede nu har han ugentlig undervisning i Kalundborg, og i Lyngby-Taarbæk har han sin egen guitarskole, hvor han underviser håbefuld ungdom.
– Lige fra jeg var i erhvervspraktik hos min guitarlærer, har jeg vidst, at jeg selv ville undervise en dag. Men det er naturligvis også meningen, at jeg skal optræde med mit spil.
Peter Oldrup er forlovet med Christina Lauridsen, der også er uddannet på konservatoriet og lever af at spille blokfløjte.
Interessen for musik blev vakt på Gladsaxe Musik- og Billedskole, hvor Peter Oldrup allerede i 0. klasse startede i det musikalske værksted: – Jeg ville oprindelig spille el-bas, men mine fingre var for små. Derfor begyndte jeg at spille guitar. Og det har jeg aldrig fortrudt.
Onsdag den 4. februar kl. 19.30 er det så alvor, når Peter Oldrup går på scenen. Der er gratis adgang for publikum.

FAKTA
Peter Oldrup er født 1988. Er uddannet fra Det Kongelige Danske Musikkonservatorium i klassisk guitar.
Han underviser på Kalundborg Musikskole, og han driver Taarbæk Guitarskole.
Mere information kan findes på www.peteroldrup.dk