annonce
Børnemod i blodbussen
Overvægt-02-07-15.jpg
Seks-årige Nikoline fra Vadgård Skole bistås af sin far Sune Mortensen, da han afgiver en blodprøve til et stort forskningsprojekt, der skal finde frem til livsstilssygdomme blandt overvægtige børn. Foto: Kaj Bonne.
Stort forskningsprojekt afsluttedes på Vadgård Skole

>Der var hektisk aktivitet fra morgenstunden. Børn, forældre, medicinstuderende, Ph.d.-studerende læger og laboranter indtog deres forskellige pladser i den store bus, der i sidste uge stod på gårdspladsen på Vadgård Skole. Det var fjerde og sidste dag for skoleeleverne, og det var allersidste udegående dag for et omfattende forskningsprojekt om overvægt blandt børn, som den forskningsansvarlige overlæge Jens-Christian Holm fra Holbæk Sygehus står for.
Bussen, der vel nærmest kan betegnes som en ”blodbus”, for børnene afgiver her blodprøver, er en mellemting af et omrejsende laboratorium og hospital. 28 friske og morgenduelige skoleelever fra Vadgård Skole – hvoraf de alleryngste var ledsaget af deres forældre – stillede i torsdags frivilligt op til forskningsprojektet, der har kørt gennem tre år. De 28 prøver fra Vadgård er de sidste af de i alt 2.600 blodprøver fra normalvægtige børn som så klinisk sammenlignes med de 2.500 fra overvægtige som har afgivet blodprøver til forskningsprojektet, der skal klarlægge livsstilssygdomme i forhold til overvægt i barnealderen.
Det var en forholdsvis stor mængde blod som de modige børn skulle afgive, for den skulle deles op i 24 reagensglas, der hver især skal danne basis for den videnbank, som man har indsamlet via en ihærdig indsats og med stor hjælp fra de frivillige sjællandske skoleelever.
Den lægefaglige kompetence i bussen var høj, og det kan der indimellem være brug for, når små børn stikkes og ser blod. Nogle bliver bange og andre kan endda finde på at besvime, men som Abdi, faderen for den modige seks-årige datter Mille, sagde til Jens-Christian Holm: – Tusind tak. I har bare været så søde alle sammen. Ud over at skulle afgive blod blev børnene målt og vejet, ligesom deres kropssammensætning blev beregnet i forhold til fedt og muskelmasse.
Overlægen sagde tak med et stort bredt smil, mens han engageret fortalte videre om projektet. Flere af de tilknyttede Ph.D.-studerende læger har i deres faglige studier kunne bruge den viden, som de opsamlet ved at være en del af forskningsprojektet.
– Vi er blevet mødt med en utrolig velvillighed og venlighed på samtlige skoler. Jeg synes, det er imponerende, at hver fjerde skoleelev har været parat til at stille op. Det er vi meget taknemmelige for, for det giver os en enorm mængde data som kan være med til at klarlægge, hvad der ligger til grund for overvægt blandt børn.
Blandt de største bidragsydere er Det Strategiske Forskningsråd og Region Sjællands Forskningsråd, og de Ph.D.-studerende har også fået individuelle donationer fra Novo Nordisks Fond og Holbæk Kommune. I alt har ikke færre end 17 Ph.D.-studerende læger været inde over projektet igennem de seneste tre år.
Projektet fra Holbæk er det fremmeste i verden, når det gælder om at knække koden, hvor der også kan vise sig at være andre sidegevinster som for eksempel, hvad der eventuelt er med til udvikle diabetes-2 på længere sigt.
Nu er alle blodprøverne kommet i hus, og eleverne fra Vadgård Skole har givet deres store og vægtige bidrag. Herefter forestår et stort analysearbejde. Jens-Christian Holm og hans engagerede personale har stadig meget at skulle gøre.
Overvægt-01-07-15
Foto: Kaj Bonne.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *

Top