annonce
Fra biskop Absalon til Aino Korva
Historisk-Forening-01-08-15.jpg
Gladsaxe Bydelsmøde 2015 trak fuldt hus i Laden. Fra venstre ses aftenens tre foredragsholdere Jens Mortensen, Ib Olsen og Stig Thorup. Foto: Kaj Bonne.
Stor tilslutning til at høre Gladsaxe-historier

Det er 28 år siden Gladsaxe Lokalhistoriske Forening sidst holdt bydelsmøde. Dengang mødte 50 interesserede op, og de fortalte historier til hinanden, fordi foredragsholderne meldte afbud i sidste øjeblik. Sådan var det heldigvis ikke onsdag aften i Laden i Gladsaxe. Her var der fuldt hus til kaffe, wienerbrød, sang og historier. Foreningens konferencier Jørgen Olsen bød velkommen med håbet om, at deltagerne både ville lytte til og bidrage med gode fortællinger. Ingen af de 100 fremmødte blev skuffede. Og samtlige tre oplægsholdere mødte frem til bydelsmøde anno 2015!
Det var en aften i nostalgiens tegn. Sognepræst ved Gladsaxe Kirke Finn Thørur Houmann slog straks tonen an og fortalte om Gladsaxe Kirke fra 1187. Kirken blev indviet af biskop Absalon. Det ved man ganske vist, for dengang skulle en biskop indvie enhver katolsk kirke. Alle tilhørere var fra de årgange, hvor man havde danmarkshistorie. Københavns sandsynlige grundlægger behøvede ingen nærmere introduktion. Om Absalon, som vi kender til hest på Højbro Plads, kom ridende til Gladsaxe ved vi ikke, men det er sandsynligt.
Sognepræsten fortalte om kirken og historierne om den. Københavns Universitet overtog Gladsaxe Kirke i 1505. En af bevæggrundene for det var, at man syntes, det var en god idé, at den tiende (skat) man inddrog fra Gladsaxe-bønderne kunne bruges til aflønningen af professorerne i København… Først i 1934 blev kirken igen overdraget til sognet.
Ib Olsen var aftenens første lokale stemme på podiet. Han fortalte med indlevelse om Gladsaxe landsby, for der var selv i slutningen af 1940erne tale om en landsby. Ib Olsen berettede om den voldsomme vækst, der fandt sted i Gladsaxe særligt i årene 1948, 1949 og 1950. Da Ib startede i 1. klasse i 1949, så var der seks 1. klasser på Gladsaxe Skole. Ib kom i klasse med Aino Korva. Den oplysning fik mange af deltagerne til at nikke: ”Hende kan jeg godt huske.”

Miss Danmark
Aino Korva fra Kagsåvej blev nr. 2 i Miss Danmark 1963. Senere blev hun nr. 3 i Miss Europa, nr. 2 i Miss Universe og nr. 4 i Miss World. Hun var uddannet korrespondent i engelsk, og hun arbejdede hos Ferrosan, men toppræstationerne i skønhedskonkurrencerne skaffede hende job som mannequin og fotomodel. Efter nogle år som topmodel i New York og Los Angeles samt sideløbende en stribe mindre roller i tidens populære dansk lystspil som ”Sommer i Tyrol” og ”Passer passer piger”. Aino Korva bor i Kentucky i USA i dag.
Stig Thorup fortsatte landsby-historierne. Hans forældre havde købmandsbutikken ved Gladsaxe Møllevej/Stengårds Alle, og Stig blev selv købmand og overtog forretningen: ”Den havde jeg indtil 19. februar 1983, da gravkoen stod i hjørnet af huset.”
Deltagerne sang også. Og skønt de til den første sang fik fin hjælp af organisten ved Gladsaxe Kirke, så kneb det med at synge ”Danmark” med Helge Rodes eminente tekst fra 1921.
Alt i alt en stor aften for den lokalhistoriske forening, der med sine 570 medlemmer stadig er en forening i fremdrift, selv om man skuer mere bagud end fremad.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *

Top