Fra hestens år til gedens
Kina-i-Søborg-01-09-15.jpg
Hvert år møder mange kunder frem til smagsprøver af de kinesiske delikatesser, når Ling Xiao (yderst til højre) – indehaver af Kina i Søborg – fejrer det kinesiske nytår med god stemning og smil på læben. Det kinesiske nytår starter med nymåne og slutter med fuldmåne. Foto: Kaj Bonne.
Kina i Søborg fejrede det kinesiske nytår

I Kina bruger man to kalendere. Den europæiske (eller gregorianske), som kaldes for yang. Og den kinesiske, som kaldes for yin. Den europæiske kalender følger solen, mens den kinesiske følger månen. Begge kalendere har 12 måneder, men de følges ikke ad, ligesom kineserne opererer med en skudmåned i stedet for en skuddag. Og de fleste danskere har formentlig også hørt om de forskellige dyrebetegnelser, som kineserne anvender. I år har kineserne netop forladt hestens år og er gået ind i gedens år.

I torsdags var det så kinesisk nytår, og det fejrede ”Kina i Søborg” som sædvanlig. I år med en række tilbud, uddeling af hongbao (lykkeposer) til børnene samt en bogudstilling med gamle kinesiske bøger.

– Når mine danske kunder har fejret dansk nytår, så spørger de, hvornår det kinesiske nytår er, siger indehaver Ling Xiao.

Langt hen ad vejen minder de kinesiske nytårstraditioner om de danske juletraditioner.

– Familierne samles. Man spiser sammen ligesom vi kender det fra danske julefrokoster, gravsteder besøges. De fleste kinesere fejrer nytåret i fem dage, så det er virkelig noget alle ser frem til, siger Ling Xiao, der selv fejrede nytåret sammen med familien ved at spise ude.

– Kinesere går utrolig meget op i, hvilket år, man bliver født i. Jeg er selv født i grisens år. Efterhånden er jeg ved at nå frem til, at alle 12 dyr er lige gode. Vi siger dog, at de børn, der fødes i gedens år, bør have en lykkeamulet om halsen. Bare for en sikkerheds skyld, siger Ling Xiao.

Næste år forlader kineserne gedens år og går ind i abens år. Nytårsfesten starter 8. februar 2016.

 

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *

Top